Hlavní obsah

Jak se stát dobrou tchyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se den, kdy některé z vašich dětí řekne své "ano" a vám přibyde nový člen rodiny? Pokud se chcete stát ukázkovou tchyní, kterou budou všechny snachy či zeťové milovat, pak se můžete inspirovat následujícími radami.

Foto: Profimedia.cz

Vztah tchyně - snacha patří v rodině k těm nejkomplikovanějším.

Článek

I když se vám to zatím může zdát jako velmi vzdálená budoucnost, ten den, kdy váš syn nebo dcera vstoupí do manželství, dřív nebo později přijde. Ať se vám to líbí nebo ne, partneři vašich dětí se stanou novými členy rodiny. Už dávno tomu není tak, že by ženy poznávaly budoucí nevěstu nebo ženicha svých potomků až v den svatby, cituje web mujer.starmedia.com. Většinou se již před svatbou naskytnou příležitosti, kdy je můžete blíž poznat a začít budovat vztah.

Samozřejmě je nejideálnější, když od začátku panuje mezi potenciální tchyní a snachou nebo zetěm přátelský vztah, ale bohužel se mnohdy stává, že si dva lidé z různých důvodů nesednou. Vztah tchýně - zeť většinou není až tak problematický.

Nicméně vztah tchýně - snacha patří v rodině k těm nejkomplikovanějším a může způsobit vážné konflikty. V očích mnoha žen znamená příchod jiné ženy do rodiny problém. Pokud se chcete jakýmkoli potenciálním konfliktům vyhnout a stát se nejlepší tchýní, pak jsou právě pro vás určené následující rady.

Tolerance je základ

Faktem je, že stát se dobrou tchyní vyžaduje zejména toleranci, snášenlivost, empatii a moudrost. Na prvním místě je třeba přijmout základní fakt, že už vám děti vyrostly, že už vlastně nejsou děti a začít akceptovat, že mají vlastní život a jdou si svou cestou. Není to nic nepřirozeného a vy jste v životě určitě zažila totéž. Problém mají často matky, které jsou na své potomky příliš upnuté a mají tendenci se o ně starat i ve chvíli, kdy už žijí sami a mají své partnery. Je těžké přestat děti vodit za ruku a připustit si, že vás už tolik nepotřebují.

V případě, že vám partner či partnerka vašeho dítěte z nějakého důvodu nesedí, nesnažte se je na jedné straně otevřeně kritizovat a na straně druhé se ani nepokoušejte své děti přemluvit, že to není pro ně ten pravý. Riskujete, že dá přednost před vámi svému vztahu a to může mít na rodinné vztahy negativní dopad. S vaším požehnáním budou děti šťastnější.

Je třeba zbavit se žárlivosti vyvolané tím, že už se o syna či dceru nemůžete starat vy, a že vaše místo zaujala jiná žena nebo muž, kteří vaří, perou a žehlí. Je však nesmyslné porovnávat zejména vztah syna a matky se vztahem syna a jeho přítelkyně.

Mluvit dětem do vztahu se nevyplácí

Základem dobrých rodinných vztahů je neplést se dětem do života. Mladá rodina potřebuje svůj vlastní prostor. Což znamená, nesnažit se za každou cenu prosadit svůj názor a mluvit jim do vztahu. Jsou skutečně věci, které by se měly řešit jen mezi partnery. Vy můžete přispět svým názorem, ale rozhodně není dobré snažit se ho za každou cenu prosadit a vnutit ho.

Vyhněte se hádkám se snachou nebo zetěm. Uvědomte si, že i když třeba něco říkáte v žertu, může to vyznít jinak a zažehnout hádku, která je zcela zbytečná. To samé platí i v případě hádek mezi partnery. Určitě se nikdy nestavte na jednu či druhou stranu, potlačte touhu zastávat se svého dítěte. I když se vás téma hádky může týkat, raději zaujměte neutrální postoj a nechte je, ať si vše vyříkají jen mezi sebou.

Téma bývalých lásek je tabu

Pokud se naskytne příležitost, kdy sedíte v příjemné atmosféře a bavíte se o všem možném, existuje téma, které by pro vás mělo být tabu a to je téma bývalých partnerů vašich dětí. Je to zcela zbytečné, může to vyvolat nepříjemnou a napjatou atmosféru, dokonce i případné hádky, jelikož můžete zmínit něco, o čem se vaše dítě partnerovi buď úmyslně nebo neúmyslně nezmínilo.

Pokud jste se dozvěděla radostnou zprávu, že budete babičkou, uvědomte si, že svojí fázi rodičovství už máte za sebou a teď si to můžete užívat jen jako babička. Jinými slovy, je dobré vyvarovat se mluvení svým dětem do výchovy nebo vzdělání dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tchyně versus snachy

Vztahy tchyně versus snacha patří odedávna v rodině k nejvíce komplikovaným. Internetové diskuse jsou plné příběhů o hrozných tchyních, ale i stejně šílených...

Vycházet s tchyněmi by měli hlavně muži

Psychologové dosud věřili, že dobré vztahy s rodiči partnera mohou vést ke spokojenějšímu manželství a snížit riziko rozvodu. Ovšem podle výzkumů z Michiganu...

Výběr článků

Načítám