Hlavní obsah

Poradna: Jak dodat sebevědomí jedenáctileté dceři

Novinky, Iva Kyselá, terapeutka z Akademie rodičovství

Sebevědomí a sebedůvěra jsou v životě velmi důležité, je tedy pochopitelné, že rodiče trápí, když tyto vlastnosti jejich děti postrádají.

Foto: Profimedia.cz

Teenageři jsou k sobě velmi sebekritičtí.

Článek
Dobrý den, mám jedenáctiletou dceru, která je neustále bázlivá, stydlivá a vystrašená. Stačí, aby měla odpovědět paní učitelce, doktorce na jednoduché otázky a je problém. Nechce se na cokoliv zeptat, ani odpovídat. Když jí byly tři roky, začala koktat, po dvou letech to ale přestalo, nicméně těžší mluva jí zůstala i nyní v šesté třídě. K tomu všemu začala dospívat a vše je tak mnohem složitější.

Chápu vaši snahu dceři pomoct, aby byla více sebevědomější. Možná jsou za tím vaše obavy, jak si poradí v dravém světě. Její sebevědomí se teprve rozvíjí a určitě se najdou oblasti, ve kterých je dobrá.

V konkrétních situacích ji oceňte za to, že vůbec komunikovala s nějakou autoritou, nevadí, že se u toho stydí. Potřebuje vědět, že i to je v pořádku. Teprve jako druhý krok, až si udělá zkušenosti, pochopí, že to zvládne jinak.

Hlavně ji nenuťte větami typu: „To zvládneš, nikdo ti hlavu neutrhne.” Po takovém tlaku přichází opak a děti se do sebe zavřou.

Dcera přichází do období, kdy jsou teenageři k sobě velmi sebekritičtí a vůči sobě to mají podobně. S tím moc neuděláte a je potřeba si to pouze uvědomit a dceru posilovat v její sebeúctě a sebevztahu k sobě. V Akademii rodičovství máme semináře pro rodiče - Jak podpořit sebevědomí a sebeúctu dětí.

Jak posílit sebedůvěru u dítěte

Děti

Píšete, že koktání ve třech letech ustalo, což je skvělé. Současně zůstala těžká mluva. Co to znamená? Vyjadřuje se pomalu? Působí to rozvážně? Poznala bych to já, kdybych o tom nevěděla?

Popřemýšlejte, jak dceři z takového způsobu vyjadřování udělat přednost! Např.: „Dobře se mi tě poslouchá, vše vysvětluješ hezky pomalu.”

Matka v životě dcery sehrává zásadní roli, ovlivňuje její sebevědomí

Děti

Vzhledem k tomu, že o celé situaci mám málo informací, mohu vám nabídnout jen inspirace, které se zaměřují na posílení sebeúcty a sebevědomí vaší dcery.

Inspirace pro posílení sebeúcty a sebevědomí
PozornostZaměřte svou pozornost k dceři v pozitivním směru, v čem se jí daří? V čem je dobrá? Jaké má koníčky? Má sourozence, kamarády, se kterými by mohla sdílet své radosti a strasti?
Zažít úspěchVětšina puberťáků potřebuje zažívat úspěch, že jsou v něčem dobří. To je jejich stavební kámen pro vnímání svého sebevědomí a sebeúcty.A. Jaké možnosti má dcera u vás doma, co dělá úplně sama, do čeho jí nemluvíte? (škola, občas pro všechny něco uvařit, nakoupit sama v obchodě, vyžehlit)B. Jak má dcera možnost překonávat překážky? Něco se jí stane, něco zapomene. Má možnost si situaci vyřešit sama, aniž by ji trápilo, jak uspěje? To je pro teenagera to nejtěžší, jak ho druzí hodnotí.C. Může dcera chybovat a dělat něco špatně? Pokud ne, tak jí to rozhodně umožněte. Společně si o tom povídejte, že chyba se dá napravit a hodně se z ní může naučit.
Zkuste s dcerou dopředu situaci vytvořit - vizualizovat„Představ si, že tě zítra paní učitelka vyvolá k tabuli. Co je pro tebe nejtěžší, co nejlehčí? Co ti může pomoct to zvládnout?”Když ji něco čeká, co se bojí zvládnout, i když pro vás to může být úplně jednoduché, zahrajte si to spolu jako scénku, dělejte paní učitelku, doktorku, prodavačku. Tím, že si situaci prožije s vámi dopředu, lépe to zvládne v reálném čase.
Oceňujte - jazyk k pochvale a oceňování začíná JÁPomocí všech smyslů hledejte a vyzdvihujte vše, co se dceři daří, co se vám líbí a co funguje. „Viděla jsem, jak něco trpělivě vysvětluješ babičce. Děkuji.” „Slyšela jsem, jak jsi paní učitelce řekla o nedodělaném domácím úkolu. Toho si cením, žes to zvládla.” „Vidím a moc se mi to líbí, že sis připravila svačinu.” „Slyšela jsem, jak jste se s tátou domlouvali na čtení pohádky. To mě zahřálo u srdce.” „Všimla jsem si, že máš připravené oblečení do školy. Skvělá spolupráce.” „Vidím, že se něco děje, chceš obejmout?” Tím nejbližším oceněním jsou vaše ruce – pohlazení, obejmutí, poplácání po ramenou, vzájemné plesknutí rukou.To všechno můžete využít k tomu, abyste nejméně 5x denně vaši dceru ocenila a pohladila!
Rituál sdíleníMůžete si udělat rituál sdílení všeho, co jste jako celá rodina prožili. Alespoň jedenkrát za týden, třeba doma u večeře nebo v cukrárně, se můžete potkat a povídat si o tom, co se vám za týden podařilo, nepodařilo, na co se těšíte. I vy jako máma se možná někde stydíte, tak proč z toho neudělat normální věc.

Přeji vám hodně trpělivosti při podporování a hodně pochopení. Vaše dcera vnímá svět jinýma očima.

Akademie rodičovství

Soukromá rodinná poradna, která pomáhá všem členům rodiny. Rodičům odlehčit od starostí a nejistot v jejich rodičovské roli, partnerům i jednotlivcům v jejich různorodých životních situacích, dětem s jejich dospíváním. Sdružuje odborníky, kteří rádi pomohou.

Vytváří a realizuje kurzy i semináře pro rodiče, individuální poradenství a konzultace, rodinnou terapii. Více na Akademie rodičovství.

Trápí vás jiné téma spjaté s výchovou dítěte, rodinnými vztahy či závislostí? Poraďte se s našimi odborníky. Své příběhy a otázky nám posílejte na: zenaporadna@seznam.cz.

Reklama

Související články

Jak posílit sebedůvěru u dítěte

Sebedůvěra je vlastnost, která je charakterizována důvěrou v sebe samého. Z velké části přitom závisí na úspěšných zkušenostech a podpoře okolí. V životě...

Výběr článků

Načítám