Hlavní obsah

Otcové po rozvodu zbohatnou, matky zchudnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Příjmy mužů a žen se po rozvodu většinou změní. Ovšem rozdíly nejsou mezi pohlavími tak patrné, když se rozvádějí bezdětné páry, jako když se rozvádějí rodiče. Pak většinou otcové na rozvodu vydělají a matky si pohorší. Děti jsou totiž nejčastěji svěřeny do jejich péče a mužům jsou vyměřeny "pouze" alimenty.

Foto: Profimedia.cz

V Česku se v současnosti rozvádí každý druhý pár.

Článek

„Rozdíly mezi oběma pohlavími jsou drsné. Ale není to moc věc pohlaví, spíš je to věc rodičovská. Klíčový rozdíl není mezi muži a ženami obecně, ale mezi otci a matkami,“ tvrdí profesor Stephen Jenkins z University of Essex, který analyzoval data z pěti celoevropských studií z let 1991 až 2004.

„Procentuální změna příjmu žen je menší, když pracovaly před rozvodem a pracují i po něm. Vliv změny finanční pozice ženy je také menší, když začnou po rozvodu pracovat. A pozitivní vliv na finanční situaci ženy má také to, když se znova vdá. Ačkoli je to vliv malý,“ vysvětluje Jenkins.

Ani vysoké alimenty nemusí vynahradit veškeré náklady

Pánové, ačkoli si mnohdy stěžují na výši alimentů, vycházejí z rozvodu finančně mnohem lépe. Pouze muži, kteří mají děti s bývalou partnerkou a pořídí si více než jedno dítě s novou partnerkou, jsou na tom finančně hůře.

„Jedinou možností, jak srovnat jejich šance na této hrací ploše je, že učiníme muže a ženy skutečně rovnoprávnějšími s ohledem na role v rodině a na pracovní trh,“ tvrdí profesor Jenkins.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vycházet se svým ex-partnerem

Rozvodů stále přibývá. Podle statistiky jen za první čtvrtletí letošního roku u nás bylo rozvedeno sedm tisíc manželství a ve více než polovině případů šlo...

Rozvést se lze i bezbolestně

S problémy v partnerském vztahu se během života setkal snad každý. 64 % ženatých mužů a 42 % vdaných žen je řeší nevěrou a více než polovina párů se rozvádí....

Jak překonat manželské krize

Partnerské krize podle psychologů z manželských poraden přicházejí v několika opakujících se schématech: narození prvního dítěte, partnerská nevěra, návrat...

Výběr článků

Načítám