Hlavní obsah

Narodil se ve 23. týdnu. Lékaři mu nedávali moc šancí, navzdory všemu oslavil první narozeniny

Novinky, Linda Humlová

Chlapečkovi jménem Shaka, který se narodil ve 23. týdnu těhotenství, lékaři nedávali mnoho šancí na přežití. Po narození vážil jen 510 gramů a byl velmi malý. Odvážný novorozenec ale vzdoroval svému osudu a začátkem roku oslavil své první narozeniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Shaka se narodil ve 23. týdnu těhotenstvíVideo: Caters TV MRSS, AP

 
Článek

Shaka se měl narodit na začátku ledna letošního roku. Osud tomu chtěl ale jinak. Čtyřiatřicetileté Cathrine z Norska totiž praskla voda, když byla těhotná teprve 22. týdnů a dva dny.

Když byla převezena vrtulníkem do nemocnice, lékaři jí sdělili, že se pokusí co nejvíce pozdržet porod. Pokud by se totiž Shaka narodil před 23. týdnem, jeho šance na přežití by byla téměř nulová. I tak hrozilo vážné poškození mozku a jiné zdravotní komplikace.

Pozdržení porodu se povedlo a Cathrine porodila až po šesti dnech strávených v nemocnici, a překonala tudíž hraniční hodnotu 23. týdne. „Když se narodil, měřil jen 29 cm na délku. Následovaly tři týdny plné hrůzy, kdy se rozhodovalo o tom, jestli Shaka přežije. Bylo to velmi traumatizující,“ svěřila se Cathrine deníku Mirror.

V těhotenství prodělala tři mozkové příhody. Během operace hlavy dokonce rodila

Zdraví

„Lékaři nás připravovali na to, že jestli přežije, hrozí mu vážné postižení. Hlavní obavou byla mozková obrna a krvácení do mozku. Mohli jsme si ho pochovat až dva týdny po narození, byl tak křehký,“ pokračuje.

Ačkoliv se Shaka zpočátku potýkal s mírným krvácením do mozku a střevními problémy, po dvou měsících problémy ustaly a lékaři mohli Shaku operovat. V nemocnici následně zůstal dalších několik měsíců, aby ho lékaři mohli odpojit od ventilátorů a Shaka mohl poprvé domů.

„Byl to neskutečný pocit štěstí, když mi lékaři řekli, že už můžeme jít se synem domů. Když jste v nemocnici, nemáte pocit, že je dítě zcela vaše, protože je neustále v obklopení lékařů a sestřiček.“ Na Cathrine a Shaku doma čekal manžel s jejich dvěma staršími dětmi.

Na začátku září všichni společně oslavili první narozeniny malého bojovníka. „Pokořil všechny prognózy a nyní se vyvíjí stejně dobře jako ostatní děti. Je zcela zdravý, a to i přesto, že se narodil tak předčasně,“ dodává Cathrine.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám