Hlavní obsah

Mobil pod stromečkem udělá dítěti radost, ale pozor na hrozby internetu

Vánoce jsou za dveřmi. Spousta rodičů vyhověla přáním a chystají pro svá dítka překvapení v podobě mobilu. Málokdo z nich si přitom uvědomuje, jaké nebezpečí jejich dětem dnes hrozí prostřednictvím internetu v mobilu.

Foto: Profimedia.cz

Na internetu číhá spousta nebezpečí, na která děti nemusejí být vůbec připravené.

Článek

Mobilní telefon dnes bohužel není jen o zábavě a funkci telefonu, ale především o internetu a s ním spjatých rizicích. Než tedy dáte svému dítěti telefon do ruky, měli byste ho varovat i před případnými riziky.

„Ráda to připodobňuju k momentu, kdy dítěti dáváte poprvé do rukou klíčky od auta. Není to jenom o klíčích, musíte mu také vysvětlit, jak auto používat. Radíte mu, učíte ho, varujete před nástrahami, a nakonec mu dáte svobodu,“ radí Diana Graberová, spoluzakladatelka platformy CyberWise.org.

Kyberšikana nebo obsah sexuálního charakteru nejsou jedinými nástrahami, se kterými se děti na síti mohou setkat. Nebezpečné jsou také fenomény jako stalking, fake news a výjimkou není ani obsah, jenž v dětech plíživě podněcuje rasovou nenávist či extremistické postoje.

„Internet zcela smíchal svět dospělých a dětí bez jakýchkoliv bariér. Zkušenost z Dětského krizového centra jednoznačně potvrzuje, že mnozí rodiče vůbec netuší, co se na internetu odehrává,“ vysvětluje ředitelka Dětského krizového centra a psycholožka Zora Dušková.

Mezi žáky přibývá kyberšikany a závislosti na internetu

Internet a PC

Jak ukázal průzkum společnosti O2, přes 60 % lidí si sice uvědomuje některé nástrahy, jež na jejich děti mohou na síti číhat, ale zároveň přiznávají, že určitě nevědí o všech.

Hned na začátku je zapotřebí nastavit pravidla

Hned na začátku je tak dobré nastavit pravidla používání telefonu. Ta mohou zahrnovat například to, že rodiče budou mít přístup ke všem heslům či dohled nad všemi nainstalovanými aplikacemi.

Mohou ale také obsahovat skutečnost, že se telefon bude vždy nabíjet přes noc v jiné místnosti než v pokoji dítěte. Důležité je také předem nastavit to, co se stane, když dítě pravidla nedodrží.

Kontrola nad internetem a sociálními sítěmi

Rodiče by se také měli zaměřit na vhodné aplikace, které jim s kontrolou konání dítěte na chytrém telefonu mohou velmi pomoci. Některé z nich dokážou vystopovat vše, co dítě na telefonu dělalo, jiné zase rodiče upozorňují, když dítě během online komunikace použije nějaká nevhodná či riziková slova.

„Je to pravděpodobně nejdiskutabilnější věc. Od rodičů často slýchám, že si děti zaslouží vlastní soukromí a že na to nemáme právo. Ano, soukromí mají v pokojíčku, ale bavíme-li se o chytrých telefonech, jsem zásadně proti,“ tvrdí pro CNN Lori Cunninghamová, zakladatelka blogu The Well Connected Mom.

„Není to o tom, že děti šmírujeme, ale o tom, že máme kontrolu nad tím, jestli u nich neprobíhá kyberšikana, rozesílání zpráv, fotografií či videí se sexuálním obsahem, nebo zda nepřemýšlejí například nad sebevraždou,“ dodává.

Kyberšikana může být nebezpečnější než ta klasická

Děti

Podle zmiňovaného průzkumu přes 80 % rodičů sice svým dětem omezuje přístup na některé internetové stránky, ale dost často tak činí jen slovním doporučením.

„Technické prostředky, jako jsou specializované blokovací aplikace, využívá jen necelá pětina lidí. Problematickým prostředím z hlediska ohrožení dětí na internetu ale nejsou jen konkrétní portály či domény. Mnoho nástrah skrývají také sociální sítě,” upozorňuje Marie Mališková z O2.

Více než 20 % rodičů přitom buď neví, kolik profilů na sociálních sítích jejich dítě má, nebo dosud ani netušilo, že je možné mít profilů více.

„Přes 60 % respondentů uvádí, že jejich dítě má na sociálních sítích jen jeden profil. Například aplikace Instagram ale láká mladé lidi na soukromé účty, u kterých si uživatelé sami nastaví, kdo může jejich obsah vidět a komu se zobrazí jen prázdná stránka. Rodiče tak o dalších profilech nemusí vůbec vědět,“ popisuje Mališková.

Je proto důležité, aby si rodiče uvědomili, že mohou mít v oblasti bezpečnosti dětí na internetu rezervy a doplnili si informace. Pomoci v tomto ohledu mohou weby jako www.bezpecnevsiti.cz. Rodiče se na něm mohou dozvědět více například o tom, jakými způsoby internetoví predátoři na děti obvykle útočí, jak odhalit nepravdivé informace mezi pravdivými či jak zařízení připojená na internet lépe technicky zabezpečit.

Můžese vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám