Hlavní obsah

Umírněné pití alkoholu neškodí? Mýtus

Právo, Oldřich Danda

Alkohol v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství. Kdo by neznal a občas se neřídil okřídlenou hláškou z filmu Limonádový Joe. Názor, že umírněné pití alkoholu neškodí nebo naopak prospívá zdraví, je i kvůli doporučení některých lékařů v české společnosti silně zakořeněný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle předních českých lékařů a odborníků na léčbu závislostí profesora Michala Miovského a Petra Popova, primáře kliniky adiktologie protialkoholního oddělení u Apolináře v Praze, je takový názor nebezpečný.

„U alkoholu nelze hovořit o bezpečném pití, protože nic takového neexistuje. Neexistuje ani nízkorizikové pití, protože pro některé lidi riziko skrývá i umírněné pití alkoholu,“ řekl Právu Miovský.

Některým škodí i malé dávky

Češi podle něj rádi slyší, když někdo pití alkoholu ospravedlňuje. V ČR, stejně jako i v jiných civilizovaných zemích, existuje tzv. vodítko Státního zdravotního ústavu, které říká, že denní spotřeba by neměla překročit 24 gramů alkoholu u muže, což znamená půllitr piva či dvě deci vína, a 16 gramů u žen. Navíc by člověk měl během týdne takovéto množství pít jen pět dní a dva dny zcela abstinovat.

„Ale ani při této relativně nízké úrovni nemůžeme mluvit o stoprocentní bezpečnosti, existují lidé, pro které i malá dávka může znamenat riziko,“ řekl Miovský.

U alkoholu nelze hovořit o bezpečném pití, protože nic takového neexistuje
Michal Miovský

Řada lékařů přitom tvrdí opak. Asi nejznámějším propagátorem umírněného pití je kardiolog Milan Šamánek. Ten napsal na toto téma několik knih a pořádá i přednášky. Před časem na semináři pro poslance říkal, že alkohol může být zdraví prospěšný, snižuje nebezpečí úmrtí na různé choroby, jako je infarkt myokardu či vysoký tlak, snižuje výskyt ischemických chorob, a dokonce i cukrovky.

Podle Šamánka, který se zaštiťoval zahraničními studiemi, je nejnebezpečnější tzv. rychlé pití, což je konzumace pěti drinků během dvou hodin. Mírné pití ale podle studií prý snižuje výskyt infarktu o 35 až 50 procent, a dokonce chrání játra.

„Když pijete alkohol, máte játra více chráněná, než když nepijete,“ prohlásil. A dodal: „Pitím se prodlužuje život až o pět roků. Proto nesmíme polevovat. To je mi v mém věku sympatické. Senioři musí pít víc.“

Podle Miovského se taková tvrzení nezakládají na pravdě.

„Rakovina častěji na sedmi místech“

„Podporovat mírné pití alkoholu v médiích s odkazem na pozitivní vliv, např. u kardiovaskulárních onemocnění (prokázaný navíc jen u některých skupin), a současně vědět, že stejné množství alkoholu má prokázaný mírný karcinogenní účinek a prokazatelně zvyšuje výskyt např. některých jaterních onemocnění, je neetické a těžko jej označit za jiné než chybné,“ napsal Miovský ve své studii na téma umírněného pití.

V ní tvrdí, že alkohol má ve světě na svědomí až šest procent smrtelných případů rakoviny a že i malé dávky zvyšují riziko rakoviny na sedmi místech těla, např. hltanu, jícnu, jater a prsu.

Podle Miovského před třemi měsíci vyšla v prestižním lékařském časopisu Lancet analýza, která srovnávala stovky studií. „A ta přesvědčivě ukazuje, že nic jako nízkorizikové pití neexistuje a v žádném případě bychom neměli veřejnosti doporučovat, aby kdokoli pil alkohol s odkazem na to, že to pomůže jeho zdraví,“ dodal.

Anketa

Jak často pijete alkoholické nápoje?
Denně
28,3 %
Několikrát do týdne
23,5 %
Maximálně jednou týdně
9,9 %
Jen výjimečně
23,2 %
Vůbec
15,1 %
Celkem hlasovalo 4575 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Alkohol je kalorická bomba

Skleničky s vínem o sebe cinknou a zajiskří v nich světla vánočního stromku. Kdo by se na to netěšil. Tím to ale obvykle nekončí. Lednice mnoha lidí jsou...

Nenápadná závislost aneb Proč raději nepít

Toužíte po sklence dobrého vína? Dáváte si štamprličku na dobrou noc? Míváte lahvinku stále po ruce? Bez kapky něčeho ostřejšího neusnete? Uklidňujete se...

Výběr článků

Načítám