Hlavní obsah

Kůže malé Veroniky je křehká jako motýlí křídla. Málokdo ví, kolik bolesti se skrývá za jejím úsměvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Verunka na první pohled působí jako neustále veselá, zdravá holčička, co se dokáže radovat z každého okamžiku svého života. Za jejím úsměvem se přitom skrývá i mnoho bolesti a trápení, jejichž příčinou je vrozené onemocnění epidermolysis bullosa, známé také jako nemoc motýlích křídel. Její kůže je extrémně křehká a každý, byť jen nepatrný dotek jí působí bolestivé rány a puchýře.

Foto: Veronika Kružíková/ Debra

Verunka se i přes svá omezení snaží být aktivní jako její vrstevníci.

Článek

Hned po porodu si maminka všimla, že má Verunka na uchu a nose malý puchýřek, což ještě nemuselo nic znamenat. Že není něco v pořádku, se ukázalo až po sundání náplasti z její paty, kterou jí tam lékařka dala po standardních odběrech krve. Na náplasti totiž zůstal i velký kus kůže, což se normálně neděje. Lékaři proto okamžitě začali řešit, čím to bylo způsobeno.

Verunka tak hned po narození musela absolvovat mnoho vyšetření a nakonec společně s maminkou skončila na novorozenecké jednotce intenzivní péče Dětské nemocnice v Brně. Tam další vyšetření potvrdilo, že se jedná o nemoc motýlích křídel, konkrétně o dystrofickou formu, kdy se jí puchýřky tvoří v nejspodnější vrstvě kůže, která praská a jizví se.

Foto: archiv rodiny

Verunka se svojí maminkou

První roky se nemoc u Verunky projevovala v mírnější formě, puchýře měla pouze na rukou, nohou, jazyku a v dutině ústní. S věkem se ale nemoc zhoršuje, defekty na kůži jsou větší a na více místech, na krku, zádech, v podpaží, tříslech, kolenou, chodidlech… Tím, že se dá většina míst skrýt oblečením, si řada lidí vůbec nevšimne, že Verunku něco trápí.

Paradoxně jí však oblečení také ubližuje, protože jí švy rozedírají kůži na ramenou, v tříslech či v pase.

Péťa se narodil s nemocí motýlích křídel. Prognózy nejsou dobré, rodina ale stále věří

Děti

Od narození tak Verunka zažívá mnoho omezení. Přesto se alespoň zčásti snaží žít jako její vrstevníci. Chodila do mateřské školky a nyní je ve třetí třídě základní školy. K dispozici má asistentku, jen díky ní se může ve škole učit a hrát si s ostatními dětmi.

Neustále ale při sobě musí nosit malou lékárničku, a to pro případ, že bude nutné ošetřit nové poranění, což se děje poměrně často. Každý puchýř se musí propíchnout sterilní jehlou, vydezinfikovat a zakrýt speciální „náplastí“, která nestrhne Verunčinu jemnou kůži. Přestože každý den prožívá mnoho bolesti, je velmi statečná, umí se radovat ze života a rozdávat spoustu radosti svým nejbližším.

Foto: Lukáš Bíba/ Debra

Verunka s patronem Debry, výtvarníkem a tatérem Lukášem Musilem alias Musou

Verunčina nemoc samozřejmě ovlivňuje život celé rodiny. Rodiče i starší bratr jsou jí však ve všem nesmírnou oporou a společně tvoří skvělý tým. Podporu rodina našla také u pacientské organizace Debra ČR, která už 20 let pomáhá lidem s touto nemocí. Bez její pomoci by pro rodinu Veroniky bylo vše složitější, a to nejen po finanční stránce, ale i z hlediska zvládání různých obtížných situací. Přispět této organizaci můžete zde.

Nemoc motýlích křídel

Jedná se o velmi vzácné vrozené dědičné onemocnění kůže zvané epidermolysis bullosa congenita, zkráceně EB. Jeho příčinou jsou „chyby“ v genu, které naruší soudržnost kůže. Tyto „chyby“ se opakují v každé buňce těla, a nelze je proto jednoduše „opravit“ a nemoc tak zcela vyléčit. V České republice s ním žije asi 300 pacientů, v Evropě je to 30 000 a na světě je známo přibližně půl milionu případů.

Lidé s touto nemocí mají kůži i sliznice křehké jako motýlí křídla. I mírný tlak či tření může způsobit tvorbu puchýřů a bolestivých, otevřených ran. Může se objevit i postižení nehtů, vlasů a zubů.

U závažných forem se nemoc projeví hned po narození, jindy se přihlásí později, např. když děti začnou lézt nebo se učí chodit.

Onemocnění nijak neovlivňuje intelekt. 

V osmi měsících onemocněl rakovinou a prodělal několik operací mozku. Přesto se usmívá a rozdává radost

Děti

Jakubovi slábne tělo, nikdo neví proč. Místo kariéry právníka má obchod se svíčkami

Styl

Reklama

Související témata:
Nemoc motýlích křídel

Výběr článků

Načítám