Hlavní obsah

V osmi měsících onemocněl rakovinou a prodělal několik operací mozku. Přesto se usmívá a rozdává radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý Daliborek se narodil předčasně ve 27. týdnu těhotenství, kdy jeho porodní váha byla pouhých 1035 g. První měsíc života si tak musel vybojovat. Bohužel v 8. měsíci, krátce poté, co snědl svou úplně první štědrovečerní večeři, se mu udělalo zle a byl odvezen na neurologickou pohotovost do ostravské fakultní nemocnice. Místo času stráveného u vánočního stromku musel okamžitě podstoupit operaci, jelikož mu mozkomíšní mok tlačil na mozek. Lékařům už ale tehdy bylo jasné, že to je teprve začátek.

Foto: archív rodiny Češkových

Daliborek v současné době čeká na další operaci mozku

Článek

Za zdravotními problémy malého Daliborka stojí zhoubný nádor mozku, tzv. ependymom. Při první operaci, jež proběhla 24. prosince 2022, mu byla zavedena vnější komorová drenáž, která uvolnila tlak na mozek, jenž způsoboval nahromaděný mozkomíšní mok. Zároveň byla provedena biopsie nádoru, který mohl za všechny potíže.

O tři dny později již lékaři věděli, o jaký nádor jde, a na Silvestra naplánovali operaci, při které mělo dojít k jeho odstranění. Tato operace však byla bohužel neúspěšná, a tak následovala další operace. Ta již byla úspěšná, lékařům se podařilo odstranit 96 % nádoru.

Poté byl Daliborovi zaveden z hlavy do břicha tzv. VP SHUNT na odvod mozkomíšního moku. Několik dní nato začali rodiče s Daliborkem dojíždět každý druhý týden z Havířova do 180 km vzdáleného Brna na onkologii, kde mu byla podávána chemoterapie. Tato léčba trvala rok a bohužel před poslední chemoterapií se rodiče dozvěděli, že došlo k recidivě nádoru.

Daliborek tak musel podstoupit další operaci mozku, při které mu bylo vyjmuto 80 % nádoru. Poté lékaři museli naplánovat další operaci, konkrétně by mělo jít o zákrok přes nosní dutinu, při kterém by mu měl být odstraněn zbytek nádoru. Bude se jednat o velmi důležitou operaci, jejíž úspěšnost rozhodne o další léčbě Daliborka.

Elektroakupunktura staví vozíčkáře na nohy, začal experiment s přerušenou míchou

Zdraví

„Pokud se operace povede, budeme jezdit opět do Brna na chemoterapie. Pakliže se nádor nepodaří odstranit, čekají nás cesty do Prahy na speciální ozařování (radioterapii) pro malé děti,“ svěřuje Novinkám tatínek Daliborka Jiří Češka.

Foto: archív rodiny Češkových

Daliborek Češka

Zároveň přiznává, že všechny ty cesty za další léčbou Daliborka nebudou pro rodiče vůbec snadné. Mají totiž již velmi nespolehlivé staré auto a šance, že sami zvládnou našetřit na nové, je v současné době minimální.

Nejenže je jeho žena na rodičovské dovolené, a tudíž pobírá jen rodičovský příspěvek, ale ani Jiří není zrovna v ideální situaci. Je zaměstnán ve firmě, jež spolupracuje se společností, která se potýká s dlouhodobou platební neschopností. Od ledna letošního roku je tak z 60 % doma. Aby rodina fungovala, chodí alespoň o víkendech na brigádu jako řidič taxi služby a přes týden rozváží jídlo. S dalšími výdaji kolem Daliborka jim pomáhá i nadace Dobrý anděl.

Na nové auto, které by je bezpečně vozilo do brněnské nebo pražské nemocnice, ale ani tak nemají šanci sami našetřit. Proto se rozhodli požádat o pomoc a založili sbírku na Doniu, kde může přispět i široká veřejnost.

Foto: Archív rodiny Češkových

Malý Daliborek absolvoval první operaci mozku ve svých 8 měsících života

Přes všechny peripetie, jež Daliborek ve svém krátkém životě prožívá, je to stále veselý smíšek, který nic nevzdává a dělá rodičům velkou radost. Má rád společnost a jako každé dítě jeho věku miluje vše, co dělá zvuky, a ze všeho nejraději si hraje s míčky a dinosaury. Kvůli všem těm operacím je pochopitelně hodně pozadu s vývojem, ale snaží se chodit po čtyřech a rodiče věří, že jakmile bude moci začít naplno s rehabilitacemi, vše brzy dožene.

Zdraví je nejvíc, říká Tereza po boji s rakovinou

Zdraví

Sofinka má dědičné onemocnění, o kterém se mnoho neví. Nejistota je pro její matku deprimující

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám