Hlavní obsah

Každé dvacáté dítě se narodí ze zkumavky, za 15 let to může být až polovina dětí

Novinky, das

Problémy s početím zažívá zhruba pětina všech párů. A tak není divu, že každým rokem stoupá i počet dětí, které se narodily tzv. ze zkumavky. V ČR se jich takto narodí zhruba pět procent z celkového počtu 120 tisíc dětí. Odborníci nyní varují před následky, pokud se současný trend nezmění, za patnáct let tak může být počata pomocí umělého oplodnění až polovina všech dětí.

Foto: Profimedia.cz

Pomocí umělého oplodnění se v ČR narodí zhruba pět procent dětí.

Článek

Jedním z hlavních důvodů, proč mají páry problémy s přirozeným početím, je odkládání těhotenství do pozdějšího věku. Roli hraje zejména rostoucí průměrný věk rodiček. Ten se od počátku století zvýšil o čtyři roky na necelých 31 let. Největší podíl na tomto nárůstu mají ženy ve věku 35–39 let, kterých je na porodních sálech téměř čtyřikrát více.

Bohužel právě ženy blížící se hranici čtyřicítky jsou nejčastějšími pacientkami na odděleních center asistované reprodukce.

„Kvalita vajíček s přibývajícím věkem klesá, kolem 40 let je přitom procento vajíček schopných po oplození pokračovat ve vývoji minimální. U embryí často vznikají defekty, které snižují šance na uhnízdění vajíčka do děložní sliznice,” upozorňuje Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny Iscare.

Mladí mají zkreslené představy o své plodnosti, často vše oddalují a pak jsou překvapení

Zdraví

Jak ukazují statistiky, např. ve Velké Británii jen 3 % žen ve věku 42-43 let se podaří otěhotnět a porodit zdravé dítě. U žen starších 44 let je pak úspěšnost jen 1 %. Spoléhat na umělé oplodnění po čtyřicítce se tak skutečně nemusí vyplatit.

Dlouhodobé užívání antikoncepce

Za problémy s početím u žen může i dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce.

„Ideální je v mládí včas s antikoncepcí začít, jako prevencí před potratem, ale zároveň je důležité i ve vhodnou chvíli přestat, aby nedošlo k narušení plodnosti,“ doporučuje Daniel Struppl, primář pražského GynCentra.

Co u žen může předznamenávat poruchy s plodností

Plodnost ženy negativně ovlivňuje nezdravý životní styl a nadváha. V tukové tkáni se totiž tvoří estrogeny, které rozkolísávají ženskou hladinu hormonů a způsobují neplodnost.

„Extrémní obezita navíc může bránit i samotné souloži. Přílišná vrstva tuku může bránit průniku pohlavního údu až k děložnímu hrdlu. To je hendikep. Pokud se naopak ejakulát dostane přímo k děložnímu hrdlu, vyrazí spermie nejkratší cestou do dělohy a do vejcovodů vstříc vajíčku, což zvyšuje pravděpodobnost oplodnění,” upozorňuje sexuolog Jaroslav Zvěřina.

Problémový může být i pravý opak obezity, tedy extrémní štíhlost, typická zejména pro anorektičky, tedy pro pacientky, které bojují s poruchou příjmu potravy.

„Dostatečné množství tuku je v organismu ženy potřebné k tomu, aby normálně a pravidelně menstruovala. Anorektičkám měsíčky často úplně zmizí,” varuje Zvěřina.

Od puberty ji trápila bolestivá menstruace. Až po letech zjistila, že se jedná o endometriózu

Zdraví

Jsou však i další varovné projevy, kdy by žena měla včas vyhledat lékaře. „Situaci by měly řešit ženy, u kterých se v rodině vyskytlo předčasné ovariální selhání, jinak řečeno předčasný přechod. Menopauza se může v extrémním případě dostavit ještě před 30. rokem věku. Přechod představuje pro ženy neúprosné biologické hodiny, které překazí jejich možnosti k početí potomka,” vysvětluje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan.

Problémové jsou i polycystické vaječníky. Ženy s tímto onemocněním mají vaječníky vyplněny velkým množstvím folikulů. Jejich počet je tak vysoký, že nedochází k přirozené selekci a růstu dominantního folikulu, který pak za normálních okolností uvolňuje zralé vajíčko. Žena proto neovuluje a nemůže tedy otěhotnět.

Syndrom polycystických ovarií trápí řadu žen, které nemohou otěhotnět

Zdraví
V České republice je IVF hrazeno ze zdravotního pojištění do dosažení 39 let. Úhrada je možná nejvíce třikrát za život, případně čtyřikrát za život, bylo-li v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy nejvýše 1 lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy. Do limitu 3x, resp. 4x za život se nezapočítává pouhé zavedení spermií do pohlavních orgánů ženy (intrauterinní inseminace – IUI), které je druhou metodou umělého oplodnění. Nicméně pokud si jsou ženy ochotny cykly platit samy, mají možnost tak učinit do 49 let věku.

Špatná kvalita spermií

Až za 40 % potíží s početím mohou dnes i muži. Nejčastěji za to může jejich nízká kvalita spermií, a tedy i jejich minimální schopnost oplodnit vajíčko a také vyšší riziko poškození jejich DNA.

„Co s věkem rozhodně klesá, je kvalita spermií, tedy i jejich schopnost oplodnit vajíčko. Nemluvě o vyšším riziku poškození jejich DNA a problémech, které z toho vyplývají. I proto by se muži měli o kvalitu svých spermií zajímat a početí dítěte příliš neodkládat. Nebo si je nechat zamrazit pro pozdější použití, to našim klientům preventivně doporučujeme,” dodává Kateřina Veselá z Repromedy.

V každé třídě je aspoň jedno dítě ze zkumavky

Styl

Na kvalitu spermií má vliv především životní styl, zejména stres, kouření, alkohol či nedostatek pohybu. Stejně jako u žen i u mužů hraje roli také věk, s ním se totiž snižuje objem ejakulátu i počet pohyblivých spermií.

Na pozoru by měli být i muži, kteří v pubertě či v pozdějším věku prodělali příušnice a pak také varikokélu, tedy rozšířenou žilku odvádějící krev z varlete. Problémové mohou být i úrazy varlete nebo v minulosti řešené nesestouplé varle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám