Hlavní obsah

Mladí mají zkreslené představy o své plodnosti, často vše oddalují a pak jsou překvapení

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř dvě třetiny dnešních mladých se domnívají, že pravděpodobnost přirozeného početí v době ovulace je přibližně 50–100 %, což je vysoko nad realitou. Věří, že nebude problém mít dítě ve 40 letech, a při nejhorším je zachrání umělé oplodnění. Často se pak dostávají do svízelné situace, kdy zatouží po potomkovi a kvůli celé řadě problémů se jim to nedaří. Od umělého oplodnění pak očekávají zázraky, které se ale bohužel často nedějí.

Foto: Profimedia.cz

S odkládáním mateřství na později může vyvstat řada potíží.

Článek

Přirozená plodnost žen je mezi mladými lidmi značně přeceňována. Většina si vůbec nepřipouští nějaké potíže s případnou neplodností, a to často ani tehdy, kdy se jim delší čas otěhotnět nedaří.

Experti na reprodukční medicínu se proto rozhodli mladé lidi v tomto směru více vzdělávat, aby nedocházelo k tak velkému množství lidí bojujících především kvůli vyššímu věku s neplodností.

O případném rodičovství by měli mladí lidé uvažovat několik let dopředu a zohlednit svůj životní styl. „Jestliže se žena v 35 letech rozhodne, že chce mít dítě, a teprve na tom začíná pracovat, je to pozdě. V této době už se jí snižuje kvalita vajíček a úměrně s tím klesá i šance na otěhotnění,“ varuje odborník na léčbu neplodnosti Štěpán Machač, garant projektu Moje reprodukční zdraví.

Při brzkém nasazení hormonální antikoncepce hrozí dívkám poruchy cyklu v dospělosti

Zdraví

Problémy s plodností má dnes přibližně každý šestý pár. Za posledních deset let se počet cyklů, jež mají vést k léčbě neplodnosti, téměř zdvojnásobil. Pomoc reprodukčních klinik přitom vyhledávají stále starší páry.

„Často k nám přijdou lidé, kteří očekávají, že se úspěšnost umělého oplodnění pohybuje kolem 80–90 %. Přitom šance, že žena ve věku do 35 let takto otěhotní a porodí své dítě z jednoho léčebného cyklu, je jen 20–30 %. Jakmile žena překročí hranici 40 let, můžeme se bavit maximálně o jednotkách procent,“ varuje lékař Tomáš Bagócsi z reprodukční kliniky Reprofit.

Ideální věk pro otěhotnění se pohybuje kolem 22–24 let, v Česku vystoupal průměrný věk prvorodiček nad 30 let.

Odborníci se shodují, že po jednom roce marných pokusů o otěhotnění je vhodné dohodnout se na konzultaci s odborníkem. Pokud neplodnost způsobuje nějaká zdravotní komplikace, dokážou si s ní ve většině případů lékaři poradit. „Mnohem častěji však před sebou máme zdravý pár ve věku kolem 40 let, kterému se nedaří otěhotnět jen kvůli vyššímu věku,“ dodává Štěpán Machač.

Příznaky, které vás mohou včas upozornit na poruchy plodnosti

Zdraví

Problém může být i na straně muže, kdy věk sehrává také roli

Příčiny neplodnosti jsou dnes mezi oběma pohlavími rozložené rovnoměrně. U mužů bývá nejčastějším důvodem nedostatečná kvalita a kvantita spermií, která může být též ovlivněna věkem.

S každým rokem navíc přibývá spermií s různými stupni poškození a přibývá i nejrůznějších mutací, které mohou zkomplikovat početí.

Reklama

Související témata:

Související články

Co negativně ovlivňuje plodnost žen

Na internetu najdete spoustu nesmyslných tvrzení o tom, co všechno snižuje schopnost žen otěhotnět. Třeba opalovací krémy, které prý obsahují látky snižující...

Když muži začnou ztrácet testosteron

Hormon, který má nad mužským tělem obrovskou moc. I tak by se dalo hovořit o testosteronu, mužském pohlavním hormonu, který kontroluje velké množství tělesných...

Výběr článků

Načítám