Hlavní obsah

Jak těžký život mají dcery narcistických matek

Narcistické matky považují odborníci za jedny z nejkomplexnějších a nejškodlivějších typů lidí. Být jejich dcerami tak není vůbec snadné. Jejich doménou totiž je, že nedovedou projevit uznání, lásku a pozornost. Zavděčit se jim je tak téměř nemožné. Dcery se tak musí smířit, že nic neudělají správně, a když už se jim něco povede, místo pochvaly se dočkají jen znevážení svého úspěchu.

Foto: Profimedia.cz

Zavděčit se narcistické matce je téměř nemožné.

Článek

Narcistická matka se ze své dcery snaží vytvořit přesnou kopii sebe sama, a to promítáním svého vlastního ega a všech svých nejistot. Její výchova je tak plná kontroly a nedostatku empatie.

„U narcistických matek se točí vše jen kolem nich a je celkem jedno, jestli jsou posedlé akademickými tituly, pořádkem, sexem či drogami. Je jedno, zda jsou to tzv. okázalé extrovertní matky, matky zaměřené na výkon, matky s psychosomatickými projevy (využívající nemoci k manipulaci ostatními), závislé matky, emočně nenaplněné matky či matky skutečně kruté. Všechny se především nedokážou vcítit do pocitů druhých. A nevědí si rady ani s vlastními pocity. Všechny a všechno kolem neustále posuzují. Neuznávají vaše soukromí,“ vysvětluje terapeutka Karyl McBrideová ve své knize „Budu vůbec někdy dost dobrá?“

Zavděčit se takové matce je přitom téměř nemožné, protože jí v reálu není nic dobré. U své dcery přitom nehledí vůbec na její potřeby, zajímá ji jen to, jak na ni pohlížejí ostatní. Svou věčnou kritikou a zároveň lhostejností tak u své dcery od raného věku vymazává emoce a zcela u ní ničí schopnost rozvíjet svou identitu.

Často se tak potýká s nízkým sebevědomím, bezmocí a potřebou souhlasu od matky, a to bohužel naprosto v každé situaci a mnohdy až do dospělosti.

Není matka jako matka

Podcasty a pořady

Nejhorší na tom všem je, že tyto matky ve svých dcerách vidí hrozbu. Moc dobře si uvědomují, že je jejich dcery mohou v mnoha ohledech překonat. Nezáleží přitom, zda jde o krásu, inteligenci, nezávislost, odhodlání apod.

„Tyto matky neustále pociťují závist. Ta je jako stín, který nenechá jejich dcery na pokoji, jako závoj, který je dusí,“ vysvětluje McBrideová.

Pokřivené rovnice lásky

Dcery si sice uvědomují, že jim jejich matky nastavily patologický a značně pokřivený obraz lásky, ale tím, že nevědí, jak by takový obraz měl správně vypadat, nebojují s ním. Bohužel je tak vztah s matkou velmi negativně ovlivňuje i ve vlastních vztazích, ve kterých se často snaží potěšit druhé bez toho, aby samy něco dostaly na oplátku.

Navíc je často přepadají otázky: Když mě nedokáže milovat vlastní matka, tak potom kdo? A jaká budu sama jako žena a matka?

Dcery si tak často vybírají partnery, kteří nemohou uspokojit ani jejich základní emoční potřeby. Nevědomky tak hledají někoho, kdo nedokáže navázat intimní emoční vztahy a neumí být zranitelný.

Proč je tak těžké žít s mužem, který má problém se svou matkou

Vztahy a sex

Celoživotní trauma

Mnoho dcer narcistických matek si tak do života nese skutečné trauma. Bohužel vymanit se z toho všeho, čeho se na nich matky dopustily, není vůbec snadné.

„Prvním krokem k úspěchu je nahradit kritický, negativní hlas matky svým. Druhým krokem je naučit se od své matky odpoutat a nastavit jasné hranice. To všechno se ale neobejde bez pomoci odborníka,“ doporučuje psycholožka Valeria Sabaterová.

Zní to velmi jednoduše, ale realita je bohužel mnohem tvrdší, protože ne všichni snadno zvládnou fakt, že tím vším vyvolají u svých matek pocit zklamání.

Ženy se začnou proměňovat ve své matky v 33 letech

Vztahy a sex

Jak důležitou roli má otec v životě své dcery

Děti

Může se vám hodit na Firmy.cz: Psychologické poradny

Reklama

Výběr článků

Načítám