Hlavní obsah

Jak pořadí narození ovlivňuje náchylnost vůči alergiím

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle průzkumů trápí alergie stále více lidí. S lehkými formami se dá vcelku snadno žít, vážnější projevy dokáží i vážně omezit běžný život. Pokud se takové alergie objeví u malých dětí, je to o to horší.

Foto: Profimedia.cz

U prvorozených dětí mívá většina rodičů přehnané nároky na hygienu. I to může přispět k tomu, že je u těchto dětí zaznamenán větší výskyt různých alergií.

Článek

Alergie by se dala charakterizovat jako nepřiměřená obranná reakce organismu na látky z okolního prostředí. Látky, které u citlivějších jedinců vyvolávají přehnané reakce organismu, nazýváme alergeny.

Podle řady statistik počet alergiků ve vyspělých zemích neustále stoupá. Největší počet zjištěných případů je pak především mezi dětmi. Vědci tak proto neustále zjišťují, co nejvíce ovlivňuje výskyt takových alergií, a to nejen ve vnějším prostředí dětí, ale i přímo v rodině. Zaměřili se i na otázku, zda děti, u nichž se alergie nejčastěji projevují, mají nějaké sourozence, a jak je to s jejich odolností vůči alergiím.

Prvorození v nevýhodě

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám