Hlavní obsah

I chlapce trápí problémy kvůli váze či vzhledu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Být teenagerem není nic jednoduchého. Pomineme-li hormonální změny, které v těle probíhají, a které samy o sobě dokážou nejedné dívce či chlapci řádně zamotat hlavu, je na mládež vyvíjena řada společenských „tlaků”. Ty potom nemusí ustát. Jedním z největších jsou připomínky k vzhledu a váze.

Foto: Profimedia.cz

I mladí chlapci chtějí vypadat dobře. Nemluví o tom ale tak často a veřejně jako dívky.

Článek

Může se zdát, že chlapci takové problémy řeší mnohem méně než dívky. Mnohdy to tak ale není, spíš se o tom jen tolik veřejně nediskutuje jako u dívek a žen. Otázka vzhledu a ideální hmotnosti je pro chlapce stejně důležitá, jen je častěji podle odborníků přehlížena.

„Naše výzkumy dokazují, jak zkreslený je pohled na problémy ohledně vzhledu mezi chlapci a dívkami, a to i co se medializace týká. Zatímco dívky mají snahu se ztotožnit s danou osobou, které se chtějí vyrovnat, a vypadat jako ona, chlapci mají tendence ve svém vzhledu přehánět, a zdůraznit především tělesnou svalovou stavbu,” vysvětlil pro Daily Mail závažnost celé situace profesor Aaron Blashill, psycholog v Massachusetts General Hospital.

„I u nich se to ale často nepovede, a proto stejně jako dívky mnohdy sahají k drastickým řešením. Zatímco dívky přehnaně hubnou, chlapci naopak začínají s užíváním steroidů. V obou těchto případech mohou v extrémech skončit v situacích, kdy se u nich projeví velmi závažné zdravotní problémy,” dodal profesor Blashill.

Nadměrná sebekritika = deprese nebo steroidy

Blashill byl zároveň vedoucím dlouhodobé studie, které se zúčastnilo v roce 1996 2139 tehdy šestnáctiletých chlapců. Základem výzkumu bylo sledování jejich tělesných proporcí a fyzických projevů po dobu 13 let.

Na počátku byli jednotlivci požádáni, aby zhodnotili svou postavu. Ihned se ukázalo, že převážná většina chlapců už tehdy hodnotila své tělo nadměrně kriticky jako „příliš hubené”, a to přestože podle lékařů a hodnot BMI byla jejich aktuální hmotnost v normě a tedy v pořádku.

Během let výzkumu se navíc prokázalo, že téměř u všech jedinců, kteří si nevěřili, se dříve či později dostavily silné deprese právě kvůli vzhledu. Celá čtyři procenta z nich se pak otevřeně přiznala k užívání steroidů.

„Z hlediska dlouhodobých výzkumů máme bohužel stále ještě málo dat o tom, jaké specifické dopady mají steroidy na tělesné zdraví. S velkou jistotou ale můžeme říct, že jejich užívání v takto mladém věku rozhodně ze zdravotního hlediska nedoporučujeme,” uzavřel Blashill.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduché rady, jak nepřibývat na váze

Otázka ideální hmotnosti trápí kdekoho. Mnozí lidé stále hledají zaručené návody na to, jak zhubnout, případně si svoji aktuální váhu udržet. Vedle zdravého...

Kdy prý přestávají být ženy přitažlivé

Doby, kdy stránky módních časopisů opanovaly výhradně super štíhlé modelky jako ideály ženské krásy, jsou naštěstí dávno pryč. Pro obyčejné průměrné ženy...

Výběr článků

Načítám