Hlavní obsah

Extrémní diety celebrit často hazardují se zdravím

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po Vánocích a pár kilech navíc se lidé uchylují k hubnutí, změnám jídelníčků nebo novoročním předsevzetím, díky kterým praskají fitness centra ve švech. Mnohým jako inspirace slouží slavné tváře. Jsou jejich postavy vydřené z posiloven, nebo drží speciální diety?

Foto: Profimedia.cz

Nad některými stravovacími návyky celebrit zůstává častokrát rozum stát.

Článek

Na celosvětově známé celebrity je neustále upřeno kritické oko veřejnosti. Častokrát se médii propírá jejich hudba, kritiky na nový film nebo se pějí ódy na jejich super štíhlá a vysportovaná těla. Spousta z nich tvrdí, že na svém těle pracovat nemusí, že je to vše jen dílem matky přírody. Také je ale mnoho těch, kteří na své postavě musí tvrdě dřít a držet nejrůznější dietní omezení. A že nejsou ledajaká.

Gwyneth Paltrowová, bezlepková dieta

Foto: Profimedia.cz

Gwyneth Paltrowová

Blonďatá a veleúspěšná herečka dává přednost dietě, při které se ze stravy absolutně vynechává lepek. To je protein, který se nachází v obilí, zvláště ječmenu, žitu a pšenici. Tato speciální dieta je doporučovaná především lidem, kteří trpí celiakií (autoimunitním onemocněním trávicího ústrojí), kdy lepek způsobuje poškození sliznice tenkého střeva.

„Bezlepková dieta je pro celiaky velmi důležitá, ale není prokázána žádná věrohodná studie, která by poukazovala na to, že konzumace jídel, která neobsahují lepek, vede ke snižování hmotnosti,” říká dietolog Sian Porter. „Lepek je obsažen v pečivu, koláčích, sušenkách, tedy potravinách, které obsahují velké množství kalorií. Takže tím, že se jim lidé začnou vyhýbat, mohou začít ubírat na váze,” dodává.

Michelle Pfeifferová, breathariánství

Foto: Profimedia.cz

Michelle Pfeifferová

Tato speciální dieta je vlastně způsobem života. Vychází z anglického breath (dýchat) a latinského slova inedia (hladovění). Ve zkratce jde o životní styl, kdy člověk nemusí jíst, pít ani spát. Jediné, co ho živí, je vzduch a sluneční svit. „Dieta” je založena na myšlence, že lidé mohou přežívat díky pránám, hinduistickým životním silám. Jeho vyznavačkou byla svého času i herečka Michelle Pfeifferová.

„Nemůžeme dostatečně zdůraznit, jak nebezpečné je držet tento životní styl. Lidé potřebují k životu jak potraviny, tak i tekutiny. Každý, kdo se bude o tuto dietu snažit, může trpět dehydratací, podvýživou, a dost možná se pohybovat na hranici života a smrti,” míní Porter.

Modelky, drunkorexie

Foto: Profimedia.cz

Cara Delevingne, známá modelka, které se předpovídá velká budoucnost, je svými alkoholovými dýchánky proslulá.

Lidé, kteří drží dietu a úzkostlivě počítají kalorie, si častokrát odpustí malou sladkou tečku nebo dokonce celé hlavní jídlo, aby si „uschovali” nějaký ten kilojoul navíc a večer si mohli dát sklenku něčeho ostřejšího. Spousta topmodelek žije na nízkokalorických dietách, které drží hlavně v týdnu, aby si pak o víkendu mohly dát pár pořádných alkoholických a také samozřejmě kalorických drinků. Častokrát i počítají s tím, že alkohol potlačí chuť k jídlu.

Drunkorexie je nově vznikající fenomén, kterým trpí především mladé a dospívající dívky. Spojení slov drunk (opilí) a anorexie – známé poruchy příjmu potravy –, mluví za vše. Jedná se o velmi nebezpečný způsob života, který může mít katastrofické následky. Nízký příjem živin v kombinaci s alkoholem dokáže napáchat obrovské škody.

Boy George, biotypizace

Foto: Profimedia.cz

Extravagantní zpěvák Boy George.

Extravagantní zpěvák propagoval konzumování potravin, které jsou sestaveny na základě typu vašeho hormonu. Systém se zaměřuje na šest typů hormonů. Podle nich pak člověk vyřadí určitý typ potravin, díky čemuž prý snáze zaznamená úbytek tuku na problematických partiích. Shodit tak podle tvůrců můžete na místech, která si předem určíte.

„Existuje určitá domněnka, že se hormony podílejí na metabolismu tuků. Ovšem jediný důvod, proč by lidé měli držet tento zvláštní druh diety, je, že se zbaví vysokokalorických potravin a začnou sportovat,” uzavírá dietolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám