Hlavní obsah

Dítě vše změní aneb Za jak dlouho se u otců obnoví spokojenost se vztahem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození prvního dítěte je pro partnery radostná novina, která s sebou ovšem nese kromě krásných chvil i řadu změn. Jednou z nich je i snížená spokojenost se vztahem na straně novopečených otců. Jak dlouho trvá, než se vše znovu obnoví?

Foto: Profimedia.cz

Spokojenost ve vztahu se u otců prvního dítěte vrací do normálu poměrně dlouho

Článek

Každý nový rodič vám více či méně ochotně přizná, že narození dítěte dost zatíží stávající vztah mezi ženou a mužem. Nedávná studie zjistila, že u některých novopečených otců trvá až dva roky, než se u nich obnoví spokojený vztah, uvádí server Daily Mail.

Jak ale dodávají, uvedené dva roky jsou viditelné jen u prvního dítěte, u druhého trvá „rekonvalescence“ jen dva měsíce. Studie, která zahrnovala průzkum mezi více než 600 německými otci, je součástí nové skupiny výzkumů, které se dívají na různé společenské či vztahové problémy právě z pohledu otců a mužů.

„Stejně jako u matek prvorodiček, tak i u prvootců je viditelný větší pokles spokojenosti ve vztahu než u dalších narozených potomků,“ uvádějí autorky studie Judith T. Macková a Lena Brunkeová, jejíž výsledky byly uveřejněny v časopise PLOS One.

Když žena touží být matkou, ale nemůže

Děti

Autorky si už dříve všímaly, že podobné průzkumy bývaly často zaměřeny jen na matky a jejich novorozené děti. Chtěly proto zkoumat i názory otců – a to jak u prvního dítěte, tak dětí dalších. Z uvedeného počtu 606 otců bylo 500 z nich tatínky poprvé, 106 pak mělo již druhé dítě. Data byla sbírána v letech 2017 až 2020.

V rámci projektu byli otcové dotazováni na vztahovou spokojenost dva měsíce před narozením dítěte, dva měsíce po narození, 14 měsíců po porodu a dva roky po narození.

Z celkového pohledu se ukázalo, že narození dítěte, bez ohledu na to, zda šlo o první či druhé, bylo spojeno se snížením spokojenosti mezi otci.

Zásadní rozdíly pak byly u prvního či druhého potomka zjištěny v tom, jak dlouho trvalo, než se snížená spokojenost „vyšplhala“ znovu na úroveň zjištěnou před porodem.

Anketa

Jak moc se narození prvního potomka podepsalo na vašem vztahu?
Odcizili jsme se.
48,7 %
Nebylo to ideální, ale po čase jsme to dokázali vylepšit.
24,1 %
Nijak významně, byli jsme připraveni.
12 %
Vůbec, neviděl/a jsem rozdíl.
11,8 %
Nedokážu posoudit.
3,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1944 čtenářů.

U prvootců spokojenost po porodu klesala až do 14 měsíců, kde vesměs stagnovala až do uvedených dvou let. U otců druhého dítěte se spokojenost začala zlepšovat už po dvou měsících, a neustále rostla až do konce studie (2 roky po porodu).

V průzkumu odborníci zohledňovali faktory jako věk, vzdělání, příjem, délku vztahu, rodinný vztah, biologické pohlaví dítěte, ale třeba i jeho temperament.

Zajímavé podle autorek bylo, že v delších vztazích kupodivu páry vykazovaly mnohem menší spokojenost.

„I když mnozí rodiče tak nějak vědí, že narození dítěte, a to hlavně prvního, mnohé změní, ne vždy je jejich očekávání v souladu s nastalou realitou. Příprava, ale i reálné očekávání tak mohou být klíčové k tomu, jak období po porodu zvládat co nejlépe,“ dodávají autorky.

Mluvte na miminka, formuje to strukturu jejich mozku

Děti

Když snahy o miminko ničí partnerský vztah

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám