Hlavní obsah

Mluvte na miminka, formuje to strukturu jejich mozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povídání dospělých, kterému jsou děti v raném věku vystaveny, může přispívat k utváření struktury jejich mozku. Vědci objevili souvislost mezi hladinou myelinu u kojenců, což je tukový ochranný obal nervů, a řečí jejich rodičů, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Mluvení na malé děti je přínosné.

Článek

Studie již dříve naznačily, že mluvení na malé děti je přínosné, protože může pomoci zlepšit jejich jazykové schopnosti a rozšířit jejich slovní zásobu. Nyní vědci tvrdí, že zjistili souvislost mezi tím, jak moc dospělí na miminko mluví, a tím, jakou má koncentraci myelinu v mozku.

„Myslím, že z toho plyne poselství: rozhodně na své děti mluvte. Opravdu na tom záleží,“ řekl hlavní autor studie John Spencer z britské vysoké školy University of East Anglia. „Co je zde docela zarážející, je skutečnost, že to doslova formuje strukturu mozku,“ dodal.

Autoři studie pomocí zařízení umístěného ve vestě zaznamenávali, jak moc rodiče doma hovořili k 87 kojencům ve věku přibližně šesti měsíců a 76 batolatům ve věku přibližně 30 měsíců. Tým zaznamenal 6208 hodin jazykových údajů a zjistil, že matky, které dosáhly vyššího vzdělání, na své děti mluví více a ty zase samy produkují více zvuků.

Několik tipů pro klidný spánek miminka

Děti

Tým poté pozval rodiče s 84 vybranými dětmi do nemocnice, kde usínaly ve speciální tiché místnosti. „Jakmile usnuly, vplížili jsme se dovnitř v podstatě jako ninjové, zvedli jsme dítě, naložili jej na vozík a převezli do místnosti, kde probíhalo vyšetření magnetickou rezonancí,“ uvedl Spencer. Vědci pomocí magnetické rezonance měřili právě množství myelinu v mozku dětí.

S vývojem mozku se množství myelinu zvyšuje. Tým však zjistil, že u 30měsíčních dětí bylo častější mluvení ze strany dospělých spojeno s větším množstvím této látky v částech mozku souvisejících s jazykem. U šestiměsíčních kojenců to ale bylo přesně naopak, jedním z možných vysvětlení je podle autorů studie skutečnost, že vliv řeči závisí na stupni vývoje mozku.

Asociace u obou věkových skupin byly silnější, alespoň v pravé mozkové hemisféře, u dětí matek s vyšším vzděláním, uvedla studie, podle které je nyní zapotřebí dalšího výzkumu.

Pět omylů a mýtů v péči o dítě aneb Co s nevyžádanými radami

Děti

Každá péče o dítě je náročná, ale jsem ráda, že tu pro ně mohu být, říká přechodná pěstounka

Děti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám