Hlavní obsah

Co dělat, když dítě nespí

Právo, Marie Novotná

Spánek potřebujeme k regeneraci organismu, posiluje obranyschopnost, čerpáme z něj životní energii. Nedostatek škodí nejen fyzicky, ale i psychicky. Nespavost trápí nejen dospělé, ale také děti. Každý rodič ví, že takový potomek bývá plačtivý, u ničeho nevydrží a obvykle i víc zlobí.

Článek

Jestliže se dítě několikrát za noc probudí a špatně usíná, nemusí se hned jednat o poruchu spánku. Jakým je spáčem, sice nezáleží pouze na nás, můžeme ale hodně udělat pro jeho klidný a kvalitní spánek.  

Pravidelné ukládání

I starší děti ukládáme vždy ve stejný čas. Měli bychom být důslední a neměli bychom dovolovat ani občasné změny. Vybočení z pravidelného režimu je přípustné jedině tehdy, když se jedná o delší období, například prázdniny. Tehdy mu můžeme na celou dobu dovolit, aby chodil spát později. Letnímu režimu bychom ho měli včas a postupně zase odvykat, nejlépe asi týden před nástupem do školy.  

Rituály pomáhají

Osvědčilo se každý den před spaním opakovat totéž ve stejném sledu. Úklid hraček by měl být signálem, že se s hraním končí a jde se na večeři. Pak následuje koupání, čištění zubů a převléknutí do pyžama. To je doba, kdy se má dítě pomalu zklidnit. Pokud se ještě může dívat na televizi, měli bychom počítat s tím, že zhruba hodinu bude potřebovat na zpracování dojmů z filmu, který vidělo. Jen tak usne klidně. Rituál ukládání ke spánku zakončíme u menších dětí předčítáním pohádek či si vyprávíme.  

Jak na noční můry

Jestliže má dítě z něčeho obavy a je nejisté, projeví se to někdy jako noční můra. Pak se probudí vyděšené a s pláčem - je třeba potomka vyslechnout a utišit. Některému stačí jen přítomnost rodičů a laskavé doteky. Příčinu rozrušení rozebereme až ve dne.  

Co znamenají sny

Už od narození provázejí každého člověka sny, protože psychická činnost neustává ani ve spánku. Sny dětí nejsou tak komplikované jako u dospělých. Jejich výrazem bývá přání, které nebylo uspokojeno. Často se jim zdá o sladkostech a pamlscích, jindy sní o hračce, která se jim líbí a po níž zatím marně touží.

I malé děti mohou mít úzkostné sny. Souvisejí s obtížemi, které v životě zakoušejí. Nevyřešené konflikty a nedostatečně zvládnuté problémy se jim mohou, stejně jako dospělým, vracet. Pak se během snu projeví jako úzkost. Nikdy bychom dítě neměli odbýt s tím, že to byl jenom sen. Nejspíš prožilo něco nepříjemného. Je třeba pátrat po příčině trápení.

Může to být hádka rodičů, konflikty ve školce, školní problémy. Někdy si dítě nevěří a potřebuje posílit sebedůvěru či se octne v těžko zvládnutelné situaci. Když budeme včas a společně řešit potíže a problémy, předejdeme prohlubování potíží se spánkem, které mohou vést až k nespavosti.  

Babské rady
**U malých dětí se osvědčilo, když si je při usínání položíme na prsa. Mají pocit bezpečí a tlukot našeho srdce jim pomáhá usnout. ** Některému stačí jen naše přítomnost a často je uspí, když jim zazpíváme. ** Dítě také uklidní čaj z meduňky nebo homeopatický sirup Sedalia.

Co ovlivňuje nespavost

** Problémy s usínáním někdy způsobuje přebytečná energie, kterou dítě nestačilo v průběhu dne vydat.  

** Potíže přináší i značné množství podnětů, takže se pak večer dítě nedaří uklidnit.  

** Může to být i nevhodné prostředí. Nevyvětraná, přetopená místnost, barva lůžkovin nebo mnoho hraček v postýlce.  

** Dítě se snaží upoutat pozornost častým pitím a používáním toalety. Tím se snaží oddálit usínání.  

** Mnohdy nechce spát, protože se bojí tmy. Stačí nechat v pokoji svítit malou lampičku.  

** Problémy s usínáním mají i děti příliš ctižádostivé, kterým se ve škole něco nepodaří. Spánek naruší také obavy z uhájení pozice mezi vrstevníky.  

Pokud má dítě problémy se spánkem delší dobu, je třeba obrátit se na odborníky - pediatra, dětského psychologa a případně i psychiatra.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak úspěšně bojovat s nespavostí

Problémy se spánkem mívá asi třetina dospělých. U starších lidí je to dokonce víc než polovina. Ovšem k lékařům zajde se svými potížemi zhruba šestina...

Výběr článků

Načítám