Hlavní obsah

Deset nejběžnějších snů a co mohou znamenat

Každý o něčem sníme. Mnohé sny ihned zapomeneme, některé se nám naopak zdají jako živé. O čem sníme nejčastěji a jak si můžeme dané situace vyložit?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sny, které si pamatujeme, mají svůj význam, ale interpretovat ho přesně nebývá snadné. Každý aspekt snu má totiž své vlastní vyjádření. Chceme-li tedy najít význam celého snu, je třeba jednotlivé aspekty kombinovat a dále interpretovat.

Pro obyčejné „smrtelníky“ to bývá poměrně náročná disciplína, takže většinou skončí u toho, že se jim něco zdálo a chvíli si to pamatovali. Naštěstí jsou i lidé, kteří se tím zabývají více do hloubky, a tak můžeme alespoň trochu nahlédnout do tajů snění. Server Yourtango přinesl přehled nejčastějších snů a jejich možný volný výklad.

1. Napadení nebo pronásledování

Podobný typ snu se může výrazněji lišit podle druhu útoku nebo pronásledování, stejně tak „umístění“. Obecně ale všechny události tohoto charakteru značí celkový životní stres. Podobně mohou značit, že v reálu před něčím dlouhodoběji utíkáme, což se propíše i do snu.

Snít o sexu je zdravé

Styl

2. Být ztracený nebo uvězněný

Tyto sny se většinou objevují, pokud jsme v životě v něčem zmatení. Pokud se cítíme bezmocní, nebo nad něčím nemáme kontrolu. Ale také, když po něčem hodně toužíme, popisuje psycholožka a terapeutka s dlouholetou praxí Brittney Lindstromová.

3. Automobilová či jiná nehoda

Tento sen se obvykleji objevuje v případě, když se nám v životě něco vymyká kontrole. Nehoda může být náznak nebo touha po tom, aby se celá situace nějak vyřešila, zastavila.

Noční můry, vlastní selhání či nahota na veřejnosti aneb Co nám naznačují naše sny

Zdraví

4. Přírodní katastrofa/událost způsobená člověkem

Tento typ snu prožíváme často ve chvílích, kdy jsme konfrontováni s velmi vážnými problémy, nebo se jimi aktuálně zabýváme. Opět ve spojitosti s tím, že se nám věci vymykají kontrole, nabízí výklad kouč Roland Legge.

5. Pád

Sny o tom, že někam padáme, bývají jedny z nejčastějších, a to bez ohledu na věk. Často interpretují pocity nejistoty nebo bezmoci v reálném světě. Nebývá neobvyklé, že při nich někteří lidé doslova vypadnou z postele, tvrdí Lindstromová.

6. Nevhodné oblečení na veřejnosti

I tento sen se objevuje poměrně často a rovněž napříč věkovými kategoriemi. Představuje zranitelnost, stejně tak může reflektovat hanbu nebo rozpaky v našem životě.

Sny o podvádění mohou mít různé příčiny

Vztahy a sex

7. Špatný výkon

Takové sny se objevují často ve chvílích, kdy jsme zkoušeni nějakou závažnou výzvou – může jít o školní výsledky nebo třeba rozhodnutí, které výrazně ovlivní náš život.

Někteří odborníci na sny se domnívají, že to může odrážet také úzkost z nedávné sexuální výkonnosti.

8. Poškození nebo ztráta domova/majetku

Takové sny se mohou zdát ve chvílích, kdy je v reálném životě ohroženo něco, čeho si velmi ceníme.

Co všechno mohou odhalit naše sny

Zdraví

9. Zmeškaný let, spoj

Prožívání těchto snů může odrážet pocit, že o něco přicházíme. Mohou se také objevit, pokud v životě máme pocit, že ztrácíme kontakt s někým v našem životě.

10. Umírání, nemoc, zranění

Tento typ snu může představovat něco v našem životě, co už není, nebo něco, co už dlouho nefunguje. Někteří odborníci pak nabízejí možný výklad jako úzkost z toho, jak ostatní vnímají nás jako osobnost i náš vzhled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám