Hlavní obsah

Sudí jsou jenom lidé, kteří chybují, shodují se experti

Novinky, Jan Krůta, Igor Bruzl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Gól fotbalistů Sparty v sobotním ligovém utkání v Příbrami, který hlavní rozhodčí Helebrant po dvojí konzultaci s asistentem Krátkým odvolal, neměl platit. Rozhodnutí sudích bylo podle námi oslovených expertů správné.

Foto: Dana Ehlová

Ochrankou střežený orginál Kupkovy olejomalby Výšky z roku 1938, jehož cena zhruba odpovídá rozpočtu města Opočna

Článek

"Nelíbí se mi, jak v některých médiích rozhodčí odsoudili. Podle mého názoru jsou to totiž spíše hrdinové! Stojím jasně na straně asistenta rozhodčího, který musel sledovat v době přihrávky ofsajdovou linii a tím pádem vůbec nemohl zaregistrovat, zda Sionko ještě míč prodloužil," uvedl Václav Daněk, trenér Drnovic a člen Klubu ligových kanonýrů. "Z pohledu fotbalisty, radujícího se z gólu, to je asi hrozné, ale spravedlnost tentokrát slepá nebyla," dodal.

Nemohou vidět vše

Bývalý trenér Sparty a Štrasburku Ivan Hašek zápas sledoval přímo z hlediště a zdálo se mu, že ofsajd byl. "Jenže takových sporných situací je v každém zápase... Jak je vidět, mediální kampaň proti sudím přinesla své ovoce. Bojí se, aby něco nepískli pro Spartu, tak to radši odvolali," myslí si Hašek. Podle něj je však taková situace nesmírně těžká na posouzení. "Ať si každý z těch pochybujících lidí zkusí na tu lajnu stoupnout, ten sudí nemůže vidět úplně všechno."

Podobný sporný moment zažil v minulé sezóně jako kouč Štrasburku. "Proti Auxerre jsme dali gól z rohu, ale rozhodčí ho neuznal kvůli ofsajdu. Přitom jejich hráč stál na brankové čáře. Sudí po zápase, který jsme nakonec prohráli 1:2, přiznal, že udělal chybu. Ale tím to skončilo, ty ztracené body nám nikdo nevrátil," prozradil Hašek.

Podle něj je podobných sporných momentů ve fotbale řada. "Naposledy v nedělním utkání anglického Poháru Charity. Van Nistelrooij z Manchesteru byl při jedné z šancí v ofsajdu dva metry a rozhodčí to pustil. Prostě nemůžou vidět všechno." Bývalý reprezentant by byl rád, aby čeští sudí drželi krok s Evropou. "Co vím, tak se sporné situace budou pouštět a naši rozhodčí by ten metr měli používat taky."

Trenér reprezentační jednadvacítky Werner Lička se staví jednoznačně za konečný verdikt sudích. "Gól platit neměl, šlo o ofsajd, ale jinou věcí je způsob, jak se k tomu sudí dobrali. Ve fotbale však musíme brát v potaz lidský faktor, takže podobné situace se budou vyskytovat i nadále," uvedl Lička. Během své bohaté kariéry zažil prý obdobných situací dost. "Góly, které měly platit a neplatily, i uznanané branky, jenž naopak vůbec nepadly. Zase to tak výjimečná situace nebyla," mínil Lička.

Rozhodčí: někdo bude nespokojený vždy

Právu se podařilo ke spornému momentu a bezesporu nejdiskutovanější situaci celého 3. kola sehnat i vyjádření jednoho z domácích rozhodčích pod podmínkou, že z logických důvodů zůstane jeho jméno v anonymitě.

"Ať se taková situace posoudí tak nebo tak, vždycky bude někdo nespokojený a rozhodčí se octne pod palbou kritiky. Teď se to nelíbilo Spartě a kdyby gól uznali, bude řvát Příbram." Rozhodčí dále přiznal, že takovou situaci není vůbec snadné správně posoudit. "Z čáry je skoro nemožné s jistotou odhadnout centimetrový ofsajd. Takové momenty se ve fotbale samozřejmě vyskytují a rozhodčí musí mít štěstí, aby jich bylo co nejméně."

Reklama

Související články

Hodnocení rozhodčích budou pro fanoušky tabu

Známky fotbalových rozhodčích za výkony v první a druhé lize už nebudou zveřejňovány. Vyplývá to z nových pravidel, které před startem nového ligového ročníku...

Výběr článků

Načítám