Hlavní obsah

Druhé fotbalové kolo přineslo sérii podivných verdiktů

Novinky, Václav Procházka
PRAHA

Nejednou tápající, bezradní, a proto také mizerní byli v řadě případů sudí ve víkendové části druhého kola nejvyšší domácí fotbalové soutěže. Šéf arbitrů Milan Brabec však dál zůstává v klidu.

Foto: Filip Veškrna
Článek

Jestliže v prvním dějství to v duelu Teplice-Sparta zpackal nejlepší domácí arbitr minulé sezóny Lubomír Puček a bůhvíproč za to ještě dostal nadmíru dobré hodnocení od delegáta Otakara Draštíka, teď bylo rozhodcovských úletů podstatně více.

"S některými výhradami k jejich výkonům souhlasím, s jinými ne," neděsí se přívalu chyb místopředseda svazu a předseda komise rozhodčích a delegátů Brabec.

Dvořáček a Ondo pomohli Spartě

Podivné verdikty byly k vidění v zápasech Sparta-Opava, Blšany-Slavia a Baník-Liberec.

Skoro až komické rozpočítadlo předváděl na Spartě hlavní Dvořáček, když se na dálku očima neúspěšně dohadoval s asistentem Ondem o místě Tichotova faulu na Sionka. Z té podivné hry mu nesprávně vyšel pokutový kop pro domácí. Prostě to zbaštili takřka batmanovsky létajícímu Sionkovi, který doplachtil až kamsi k malému vápnu.

"Pokutový kop to nebyl, faul byl mimo pokutové území, spolupráce rozhodčích měla být lepší a rychlejší," uznává Brabec a popírá, že by za nevalný výkon dostal Dvořáček podobně jako před týdnem Puček vysoké hodnocení od delegáta. O výši známky se ale jen spekuluje, protože její zveřejňování Brabcova komise zakázala, aby se prý nezvyšoval už tak vysoký tlak na sudí.

Sparta se každopádně z penalty lehce ujala vedení. Ve druhé půli Dvořáček pro změnu pokutový kop pro Letenské nepískal, i když zjevně měl.

Slávisté mohli děkovat sudímu Helebrantovi, který za jejich těsného vedení nad Blšany nepískal Petroušovu ruku, jíž nešikovně zahrál na zemi v pokutovém území. "Nebyl v tom úmysl," míní Brabec, že situace byla posouzena správně.

Pro první ligu má příliš málo sudích

Televizní záběry podle něj nijak neprokázaly chybu asistenta Holuba, který hodně pochybným verdiktem o ofsajdu pro změnu zmařil úmysl hlavního Hlaváče nařídit penaltu ve prospěch Baníku proti Liberci. Ten musel původní rozhodnutí odvolávat. Holub mu zřejmě signál nedal včas, přitom mohl okamžitě použít zvukovou signalizaci, jíž jsou trojice sudích vybaveny.

"V úterý se tím bude zabývat naše komise," odráží zatím výhrady k výkonům arbitrů Brabec a tvrdí, že má málo sudích, kteří jsou schopni stabilně řídit utkání první ligy. "Zůstává to zatím na bedrech jedenácti dvanácti lidí, objevují se sice mladí, ale jde to pomalu," říká. Jen kosmetické úpravy přitom činil v předešlých sezónách na listině arbitrů pro dvě nejvyšší soutěže.

Je přesvědčen, že výkonnost jeho sudích roste, byť nejlepší z nich Puček skončil na mezinárodní scéně, Beneš si pokazil pověst v závěru minulé sezóny a nic oslnivého nepředvádějí ani ostatní. "Ne, jde to nahoru. Bez chyb to samozřejmě v této činnosti nešlo nejde a nikdy nepůjde, ale nejsme na tom hůř, než třeba fotbalově vyspělejší země," vede si svou Brabec.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodnocení rozhodčích budou pro fanoušky tabu

Známky fotbalových rozhodčích za výkony v první a druhé lize už nebudou zveřejňovány. Vyplývá to z nových pravidel, které před startem nového ligového ročníku...

Pražská S naplno bodovala, nováčci prohráli

Sparta i Slavia ve druhém kole Gamrinus ligy vyhrály. I třetí klub z hlavního města získal tři body. Žižkov si pro ně dojel do Plzně, kde porazil nováčka...

Výběr článků

Načítám