Hlavní obsah

Řeckou rallye rozjel nejlépe Estonec Märtin

LAMIA

Úvodní etapa Rallye Akropolis sedla nejlépe estonskému jezdci Markku Märtinovi. Se svým fordem má po prvním dnu čtyřsekundový náskok před druhým Finem Rovanperäm. Vítěz posledních tří ročníků Brit McRae je průběžně sedmý, úřadující mistr světa Fin Grönholm závod vzdal.

Foto: Vratislav Konečný

smutně visící čuněcí půlka

Článek

Jezdec továrního týmu Škoda Motorsport Francouz Didier Auriol ztrácí s octavií na čelo soutěže téměř minutu a půl a je zatím osmý, český jezdec Roman Kresta se s peugeotem drží na jedenácté příčce.

Grönholma zradil vůz těsně před servisní zónou

Pořadatelé kvůli problémům se stavem trati dodatečně zrušili osmou rychlostní zkoušku a ponechali v platnosti výsledky po sedmé erzetě. Zrušená rychlostní zkouška se však stala osudnou úřadujícímu mistru světa Marcusu Grönholmovi z Finska, jehož peugeot se kvůli problémům s palivovým čerpadlem zastavil pouhých šest kilometrů před servisní zónou.

Předčasně závod skončil i pro druhého jezdce mladoboleslavského týmu Toniho Gardemeistera, jenž musel po páté erzetě vzdát. Potíže s přeplňováním motoru znamenaly ve zkoušce dvouminutovou ztrátu, přesto dojel do cíle. Do servisního parku však už Fin nedorazil, zhruba deset kilometrů před ním mu totiž podle informací z týmu další pokračování v jízdě znemožnila ztráta tlaku oleje v motoru.

McRae vyfasoval 50sekundovou penalizaci

Favorizovaný Colin McRae, který útočí na čtvrté vítězství v řadě, je po penalizaci až sedmý. Britský pilot citroënu inkasoval 50 trestných sekund za to, že se dostavil se zpožděním k druhé erzetě. Zmeškaný start zapříčinily problémy s elektrikou, které musel na poslední chvíli řešit. "Zajíždím dobré časy, tak je hloupé, že jsem ztratil 50 sekund. Mám co dohánět," uvedl bývalý šampión na své internetové stránce.

Problémy s převodovkou svého peugeotu měl vedoucí závodník průběžného pořadí mistrovství světa Richard Burns, jemuž po prvním dni patří devátá příčka. "Je docela obtížné udržet tah motoru a zároveň se soustředit na silnici," řekl Brit.

Výsledky po 1. etapě:
1. Märtin (Est./Ford)1:47:35,0
2. Rovanperä (Fin./Peugeot)-4,8
3. P. Solberg (Nor./Subaru)-23,9
4. Sainz (Šp./Citroën)-37,9
5. Mäkinen (Fin./Subaru)-38,2
6. Panizzi (Fr./Peugeot)-48,2
7. McRae (Brit./Citroën)-56,8
8. Auriol (Fr./Škoda)-1:29,7
9. Burns (Brit./Peugeot)-1:39,7
10. Stohl (Rak./Hyundai)-2:36,2
11. Kresta (ČR/Peugeot)-2:54,7

Reklama

Související články

Škoda chce přivézt z Řecka další body

Padesátý ročník Akropolis rallye, jedné z nejtěžších soutěží v seriálu mistrovství světa odstartuje v pátek v Řecku. V pekelných podmínkách obhajuje vítězství...

Výběr článků

Načítám