Hlavní obsah

Škoda chce přivézt z Řecka další body

Novinky, Radek Malina
PRAHA

Padesátý ročník Akropolis rallye, jedné z nejtěžších soutěží v seriálu mistrovství světa odstartuje v pátek v Řecku. V pekelných podmínkách obhajuje vítězství z posledních tří let skotský pilot Colin McRae. Na startu nechybí ani tým Škoda Motorsport, který chce pokračovat v úspěšném tažení MS, neboť v každém podniku dosud bodoval.

Článek

Poslední tři roky dominoval soutěži s centrem v městečku Lamia Colin McRae. Jenže po úspěších v barvách Fordu bude nyní hájit zájmy Citröenu. "Xsara ukazuje, že je velmi rychlá na všech typech povrchů. Je velmi silná," přemítá v rozhovoru pro wrc.com rodák z Lanarku, který byl před časem povýšen do šlechtického stavu.

"Mám tuhle rallye rád. Podle papírových předpokladů jsou moje šance na vítězství velké, ale počkejme s prognózami, vždyť trať je plná záludných nástrah," zůstává McRae překvapivě skromný, ale nijak netají, že ambice týmu jsou nejvyšší.

Kameny a extrémní horko

Rozhodně však nemluví do větru. Na piloty čeká během tří dnů 400 kilometrů speciálních měřených úseků. Nejvíce jezdce prověří zkouška Elatia-Zeli dlouhá 34,68 kilometru, která na závodníky čeká v pátek i v sobotu takřka v pravé poledne.

Velkými nástrahami jsou ostré kameny na šotolinových, extrémně rozbitých cestách a zejména spalující vedro. V kokpitu vozu se teplota mnohdy vyšplhá na dvojnásobek venkovní teploty.

Citröen hledí vzhůru

Přesto se většina pilotů do Řecka těší. "Je to vzrušující soutěž. Už v minulém roce jsme zde dosahovali velmi pěkných časů a to jsme nebyli v šampionátu značek hodnoceni. Teď je v týmu navíc Carlos Sainz a Colin McRae. To je úplně jiná liga, jsme silní, míříme vysoko," troufá si Sebastian Loeb, týmová jednička Citröenu.

Což potvrzují i čísla. Za posledních dvanáct let se z vítězství v Akropolis rallye radoval Sainz třikrát a McRae pětkrát. Přitom od roku 1996 dokázal nadvládu této dvojice narušit jen Burns před čtyřmi lety.

Velkou chuť projevil úřadující světový šampión Marcus Grönholm z Finska. "Jsem stoprocentně fit a připraven porvat se s nástrahami. A taky tady konečně vyhrát," stroze konstatoval.

Auriol: Octavia je pro Řecko optimální

Ambice si dělá i tým Škoda Motorsport. Na náročných tratích se octavie cítí jako ryba ve vodě. Všechny letošní soutěže navíc přinesly mladoboleslavským barvám body (celkem jich má tým na kontě 19).

Francouz Didier Auriol, který před jedenácti lety v Řecku triumfoval, myslí vysoko: "Trať by nám měla vyhovovat. Tato soutěž je mnohem náročnější a rychlejší, než si mnoho lidí myslí. Bez silného a odolného vozu se zde neobejdete. Naše Škoda Octavia WRC je do těchto podmínek přímo ideální." Před třemi týdny zajel Auriol v Argentině dosud nejlepší výsledek v barvách Motorsportu v podobě šestého místa.

Gardemeister: Jezdím lépe než kdykoli předtím

Jeho týmový kolega Fin Toni Gardemeister jede v Řecku v roli devátého muže průběžného pořadí mistrovství světa: "Myslím že v tuto chvíli jezdím lépe, než kdykoliv předtím. Ze svého vozu a týmu mám výborný pocit. Vzhledem k rozbité trati bude velice důležité najít optimální nastavení vozu. Věřím, že hodně práce uděláme ještě během čtvrtečního shakedownu."

Soutěž odstartuje v pátek v 7 hodin SEČ. Na programu je osm měřených úseků, v sobotu vyrazí první pilot na trať v šest ráno, nachystáno je znovu osm erzet. V neděli soutěž pokračuje šesti rychlostními zkouškami, vítěz bude korunován před pátou hodinou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám