Hlavní obsah

Šest běžných umělých sladidel, která výrazně urychlují stárnutí mozku

3:34
3:34

Poslechněte si tento článek

Aspartam, sacharin, acesulfam draselný, erythritol, xylitol a sorbitol jsou běžně užívaná umělá sladidla, která mají za úkol nahradit běžný cukr. Podle brazilských vědců ale velmi významně urychlují stárnutí mozku.

Foto: Envato Elements

Umělá sladidla mohou zrychlovat stárnutí mozku.

Článek

V honbě za štíhlou linií a „zdravějšími“ alternativami cukru stále častěji saháme po dietních nápojích, proteinových tyčinkách, koktejlech bez cukru nebo nízkokalorických svačinkách. Často v domnění, že jsou umělá sladidla zdravější variantou a děláme tak pro své zdraví maximum.

Brazilští vědci ale nyní přišli se zjištěním, že aspartam, sacharin, acesulfam draselný, erythritol, xylitol a sorbitol, které používají milióny lidí po celém světě k regulaci hmotnosti, kontrole hladiny cukru v krvi a v prevenci zubního kazu, souvisí s problematickým poklesem paměti a myšlenkových schopností, a to zejména u lidí ve středním věku. Pravděpodobně za to přitom může fakt, že tato sladidla, jak ukázal předchozí výzkum, přispívají k vyššímu srážení krve a zánětu v mozku.

Výzkum ukázal, že mozky těch jedinců, kteří užívali nejvíce umělých sladidel, stárly přibližně o 1,6 roku rychleji než mozky těch, kteří umělá sladidla téměř nekonzumovali. Přičemž nejděsivější na celém zjištěním bylo to, že to největší množství ve skutečnosti bylo asi 190-200 mg denně, což obsahuje pouhá jedna plechovka dietní koly. Ve skutečnosti se tak nejedná o velké množství.

I když tato studie přímo netestovala, proč sladidla poškozují mozek, vědci poukázali na to, jak se sladidla jako aspartam mohou rozkládat na toxické sloučeniny, které poškozují mozkové buňky, a tím negativně ovlivňují paměť a myšlenkové schopnosti. Erythritol byl také spojován s poškozením cév v mozku, které snižuje průtok krve a zvyšuje riziko mrtvice, což též může vést ke zhoršení funkce mozku.

Jak probíhala samotná studie?

Vědci sledovali více než 12 000 veřejných zaměstnanců v průměrném věku 52 let po dobu osmi a více let, aby zjistili, jak tato sladidla ovlivňují jejich myšlenkové schopnosti. Z jejich zjištění přitom vyplynulo, že každodenní konzumace těchto šesti sladidel, a to i v malém množství, byla spojena s rychlejším tempem poklesu kognitivních funkcí (zhoršení paměti, pozornosti, řeči) ve srovnání s občasným nebo žádným užíváním.

Tyto negativní účinky přitom byly silnější u lidí s diabetem, ale i zdravých lidí do 60 let věku. U starších jedinců nad 60 let tento negativní vliv nebyl zas tolik patrný.

Podle lékaře Thomase Monroe Hollanda z Rush University v Chicagu tento fakt potvrzuje, že zdraví mozku ve vyšším věku ovlivňuje to, co jíme ve středním věku.

Vědci přitom testovali i vliv tagatózy, přírodního sladidla, obsaženého v některých druzích ovoce a mléčných výrobcích. Jedině u tohoto přírodního sladidla přitom nebyla zaznamenána žádná souvislost mezi jeho konzumací a zhoršujícím se zdravím mozku.

Na začátku účastníci vyplnili podrobný dotazník o tom, co jedli a pili v uplynulém roce, což pomohlo vědcům odhadnout, kolik ze sedmi zmíněných sladidel denně konzumovali. Myšlenkové dovednosti, jako je vybavování si slov a pojmenovávání slov začínajících určitým písmenem, byly během osmileté studie testovány třikrát.

Účastníci byli poté rozděleni do tří skupin podle toho, kolik sladidla denně konzumovali: nízké množství (20 mg/den), střední množství (66 mg/den) a vysoké množství (191 mg/den).

Výsledky přitom ukázaly, že i ve skupině s nízkým množstvím sladidel byla u konzumace méně než jednoho balíčku umělého sladidla denně patrná určitá míra poklesu mozkové funkce. Účinek byl však mnohem menší než ve skupině se střední nebo vysokou denní dávkou sladidla.

Výběr článků

Načítám