Hlavní obsah

Žraloci napadli nafukovací katamarán u australských břehů. Tříčlennou posádku zachránila nákladní loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žraloci opakovaně zaútočili na nafukovací katamarán v Korálovém moři severovýchodně od břehů Austrálie. Tři muži na palubě, dva Rusové a Francouz, se zachránili poté, co vyslali signál z nouzového majáku a na pomoc jim přispěchala nákladní loď.

Nákladní loď Dugong Ace při záchranné akci v Korálovém moři Video: Reuters

 
Článek

Podle serveru CBS News byla posádka devět metrů dlouhého plavidla na cestě ze souostroví Vanuatu do Austrálie. Asi 835 kilometrů od australského pobřeží se katamarán Tion stal cílem několikanásobného útoku žraloků. Mořští dravci přitom silně poškodili oba trupy plavidla.

Protože hrozilo jeho potopení, posádka vyslala nouzový signál Australskému úřadu pro námořní bezpečnost (AMSA). Ten do oblasti vyslal letadlo a vyrozuměl nákladní loď Dugong Ace plující pod panamskou vlajkou, která se s nákladem aut pohybovala v blízkosti.

„Plavidlo (katamarán) odplulo z Vanuatu a mířilo do Cairns (Austrálie), když s námi posádka navázala kontakt. Oba trupy plavidla byly poškozeny po několika útocích žraloků,“ uvedla AMSA v prohlášení.

Nákladní loď poté trojici mužů ve věku 28 až 64 let vzala na palubu. Všichni tři jsou v pořádku a během čtvrtka se očekával jejich příjezd do australského Brisbane.

AMSA využila incident k tomu, aby námořníkům připomněla, že mají vždy mít s sebou bezpečnostní výbavu. „Je to včasná připomínka, abyste měli nouzový maják, když jste na vodě,“ uvedl úřad.

„Nouzový maják jim jednoznačně zachránil život,“ prohlásil pracovník AMSA Joe Zeller, jenž nouzový signál posádky přijímal. Katamarán se ale zachránit nepodařilo.

U pláže v New Yorku zaútočil žralok. Ženě vykousl z nohy kilogramy svalstva

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám