Hlavní obsah

U pláže v New Yorku zaútočil žralok. Ženě vykousl z nohy kilogramy svalstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poprvé po 70 letech hlásí New York útok žraloka na člověka. U oblíbené městské pláže Rockaway Beach ve čtvrti Queens se terčem predátora stala 65letá žena, které dravec způsobil vážné zranění, když jí z levé nohy vykousl několik kilogramů svalstva.

Žralok vážně zranil ženu u pláže v New Yorku Video: AP

 
Článek

Podle deníku The New York Times se hororová scéna odehrála v pondělí v podvečer. Taťána Koltunjuková si v poklidu plavala v moři, když plavčíci najednou zaslechli, jak křičí o pomoc.

Záchranáři jí vytáhli na břeh a přivolaní lékaři jí částečně roztrhanou nohu podvázali. Žena skončila v nemocnici ve vážném, ale stabilizovaném stavu.

Úřady okamžitě pláž uzavřely a experti se podle fotografií zraněné končetiny snaží vyhodnotit, jaký druh žraloka zaútočil. Hovoří se o mohutném žraloku bělavém, nazývaném také jako žralok býčí, nebo o liškounovi resp. žraloku liščím, který se vyznačuje dlouhou ocasní ploutví. Tu používá nejen k nahánění kořisti, ale i k jejímu omráčení.

Podle médií je ale alarmující, že odborníci zatím nevyloučili, že na ženu zaútočil žralok bílý, považovaný za extrémně nebezpečného pro člověka.

Během úterý byla Rockaway Beach z velké části opuštěná. Lemovaly ji červené vlajky na znamení zákazu koupání a po promenádě se pohybovala blikající policejní auta. Nad oblastí se vznášely drony, které pátraly po případných dalších žralocích. Totéž dělali i pracovníci správy městských parků na pláži v jasně červených vestách s dalekohledy.

Podle odborníků sehrál při incidentu roli fakt, že žena plavala poněkud stranou od ostatních návštěvníků pláže a navíc v podvečer, kdy je prý riziko napadení žralokem větší.

Od středy ale newyorské úřady pláž opět zpřístupnily, když dospěly k závěru, že pravděpodobnost dalšího napadení žralokem je „malá“.

Za dvě vteřiny se nic nemůže stát, nedbal varování rybář a strčil ruce do vody. Žralok jej vyvedl z omylu

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám