Hlavní obsah

Zpackaná volba šéfa rakouské soc. dem: Že vyhrál někdo jiný, se zjistilo jen díky všímavosti reportéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bizarní podrobnosti vycházejí najevo o zpackané volbě rakouských sociálních demokratů (SPÖ) na víkendovém sjezdu v Linci, kdy byl skutečný vítěz omylem označen za poraženého a poražený za vítěze. Na chybu by se zřejmě vůbec nepřišlo, kdyby si jeden novinář nevšiml, že zveřejněné výsledky hlasování obsahují drobnou početní chybu.

Foto: Profimedia.cz

Nově zvolený předseda rakouských sociálních demokratů Andreas Babler

Článek

Rozhodující moment nastal, když si reportér veřejnoprávní televize ORF Martin Thür všiml, že „nesedí“ celkový součet platných hlasů. Až jeho upozornění vedlo volební komisi k přepočítání hlasů, které nakonec ukázalo, že volba nového šéfa strany dopadla přesně naopak.

Původně oznámený výsledek přisoudil 316 hlasů bývalému ministru obrany a současnému hejtmanovi spolkové země Burgenland Hansi Peterovi Doskozilovi a 279 hlasů jeho rivalovi Andreasi Bablerovi, starostovi dolnorakouského Traiskirchenu.

Bylo tedy celkem 595 platných hlasů. Jenže zpráva volební komise uváděla 596. I kdyby byl hlas navíc přiznán Bablerovi, nepomohl by mu, Thürovi to ale nedalo a začal pátrat. „316+279 se rovná 595 a ne 596“, konstatoval na Twitteru.

„Nenechalo mě to v klidu,“ dodal s tím, že na nesprávný součet upozornil šéfku volební komise Michaelu Grubesovou. Ta nechala věc prověřit a na následné tiskové konferenci konstatovala fatální chybu.

Grubesová podle listu Kronen Zeitung přiznala, že chyba nastala už při přenosu výsledku hlasování do tabulky aplikace Excel. Právě v tuto chvíli došlo k záměně, která mohla zůstat neodhalena vzhledem k tomu, že chybně zobrazený výsledek by nebyl nijak nepravděpodobný.

„Výsledek se obrátil,“ musela následně konstatovat Grubesová, která se za pochybení volební komise omluvila. Opakování sjezdu SPÖ podle ní nebylo nutné, protože vše kolem volby předsedy je prý doložitelné. V úterý Grubesová na schůzi vedení strany oznámila, že odstupuje z funkce šéfky volební komise SPÖ.

Doskozil změněný výsledek hlasování uznal, znechuceně ale konstatoval, že rakouská sociální demokracie „padla na dno“ a že definitivně opouští politiku na celostátní úrovni. Babler prohlásil, že se vedení SPÖ ujme až po novém přepočítání hlasů.

Osudová chyba. Rakouská soc. dem. se spletla při sčítání hlasů, povede ji někdo jiný

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám