Hlavní obsah

Osudová chyba. Rakouská soc. dem. se spletla při sčítání hlasů, povede ji někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandální chyba se stala během sčítání hlasů na sjezdu rakouské sociální demokracie (SPÖ). Při kontrole výsledků volební komise zjistila, že se novým předsedou nestal hejtman spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jak oznámila v sobotu. Zvolen byl jeho soupeř a představitel levicového křídla Andreas Babler.

Foto: Profimedia.cz

Andreas Babler na tiskové konferenci volební komise

Článek

Nové výsledky oznámila v pondělí po přepočítání hlasů předsedkyně volební komise Michaela Grubesová. Doskozil uvedl, že nový výsledek přijímá, zatímco Babler vyzval k dalšímu přepočítání hlasů a sdělil, že se funkce neujme, dokud výsledek komise ještě jednou nezkontroluje. Ostatní rakouské strany poměry v SPÖ kritizovaly.

Podle předsedkyně volební komise však není nutné sjezd zopakovat. Za chybu se Doskozilovi omluvila.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Hans-Peter Doskozil se v sobotu ještě radoval

Podle liberální strany NEOS se ale sociální demokraté „naprosto diskvalifikovali“. Vládní Rakouská lidová strana (ÖVP) uvedla, že v SPÖ panuje chaos.

„Pokud SPÖ není schopna uspořádat řádné a korektní volby na svém sjezdu, tak zajisté není schopna řídit zemi,“ uvedl šéf lidovců Christian Stocke.

Šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl řekl, že sociální demokraté vytvořili o sobě „zdrcující“ obraz. Zelení ukázali rovný přístup: Bablerovi poblahopřáli stejnými slovy jako v sobotu Doskozilovi.

Rakouští komunisté pronikli po Štýrsku i do zemského sněmu v Salcbursku

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Sociální demokraté

Výběr článků

Načítám