Hlavní obsah

Zlatý poklad z Krymu patří Ukrajině, rozhodl definitivně nizozemský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starobylý zlatý poklad ze čtyř muzeí na Krymu, který se v současnosti nachází v nizozemském Muzeu Allarda Piersona, patří Ukrajině. Rozhodl o tom podle agentury Reuters definitivně nizozemský nejvyšší soud v Amsterodamu.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá helma patří mezi nejvzácnější artefakty ze skytského zlatého pokladu

Článek

Verdikt ukončil vleklý soudní spor, který odstartoval po ruském obsazení ukrajinského poloostrova v roce 2014. 

Muzeum Allarda Piersona tehdy podle Reuters v nizozemské metropoli pořádalo výstavu Krym: Zlato a tajemství Černého moře. Z muzeí v Kyjevě, Kerči, Bachčisaraje, Sevastopolu a Simferopolu si na ni půjčilo historické artefakty nevyčíslitelné hodnoty, staré až několik tisíciletí.

Šlo o sbírku zhruba dvou tisíc předmětů včetně vzácných šperků, zbraní, helmic či domácích potřeb kočovných kmenů, které obývaly Krym. Vžil se pro ně souhrnný název skytské zlato – podle kmene, z nějž vzešli nejzručnější řemeslníci, kteří se na výrobě luxusních předmětů podíleli.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý přívěsek ve tvaru jelena patří mezi nejznámější kousky z krymské sbírky

Příslušné smlouvy podepsali Nizozemci s Ukrajinou. Po ruské anexi poloostrova však tamní muzea kontroluje Moskva, která trvala na vrácení artefaktů na poloostrov, tedy de facto do ruských rukou.

Nizozemský soud ale v roce 2016 rozhodl, že na základě pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) musejí být historické cennosti vráceny jako kulturní dědictví suverénnímu státu, což Krym není. Muzea na anektovaném poloostrově se proti rozhodnutí odvolala, v roce 2021 odvolací soud ale potvrdil rozhodnutí prvoinstančního soudu z roku 2016.

Asi dvě desítky skytských šperků ze sbírky kyjevského Historického muzea, které byly součástí výstavy, už Ukrajina dostala zpátky.

Maďaři opravili video o Ukrajině. Přiznali jí Krym

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám