Hlavní obsah

Zkáza Kachovské přehrady a záplavy mají už 60 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet mrtvých v důsledku zničení Kachovské přehrady a následných záplavy stoupl v Chersonské oblasti na 60 a další tři desítky lidí se pohřešují.

Protržená Kachovská přehrada.Video: Reuters

 
Článek

V Ruskem okupované částí si zkáza přehrady podle agentury TASS vyžádala 38 obětí. Na pravém břehu Dněpru, který ovládají Ukrajinci, zahynulo podle agentury Unian kvůli záplavám 18 lidí a další čtyři přišli o život při ostřelování během evakuací. Ukrajinské ministerstvo vnitra navíc oznámilo, že dalších 31 lidí je nezvěstných.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Dobrovolníci odvážejí oběti záplav ve vesnici Hola Prystan.

Podle TASS je v důsledku poklesu hladiny záplavové vody na levém břehu Dněpru opět přístupných bezmála 9370 obytných domů, více než šest desítek sociálně významných objektů a pět hřbitovů.

Rusové a Ukrajinci se ze zničení přehrady obviňují navzájem. Ruské úřady tvrdí, že hráz se zhroutila vinou ukrajinského ostřelování, nicméně ministr obrany Sergej Šojgu a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov za příčinu označili ukrajinskou sabotáž.

Podle listu The New York Times důkazy ale naznačují, že přehrada okupovaná Rusy byla zničena zevnitř.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Protržená Kachvoská přehrada na snímku ze 7. června 2023

Rusové uzavřeli zatopené město na Dněpru. Chtějí zakrýt počet obětí, tvrdí dobrovolníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám