Hlavní obsah

Rusové uzavřeli zatopené město na Dněpru. Chtějí zakrýt počet obětí, tvrdí dobrovolníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská okupační správa uzavřela zatopené ukrajinské město Hola Prystaň na levém břehu Dněpru, tvrdí podle ruského exilového webu Meduza dobrovolníci, kteří pomáhali místním obyvatelům během katastrofy po protržení Kachovské přehrady. Podle nich krok proruské správy může souviset se snahou zakrýt vysoký počet obětí, v zatopené oblasti se pohřešují stovky lidí.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zatopené město Hola Prystaň. Snímek z 8. června

Článek

Do města nesmí nikdo vstoupit ani jej opustit, a není tak možné poskytovat humanitární pomoc, napsala Meduza s odvoláním na dobrovolníky. Ti se rovněž obávají, že nově příchozí ruské speciální jednotky mohou připravovat „filtraci“ civilistů.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zatopené město Hola Prystaň

Takzvanou karanténu ruští vojáci ohlašovali v zatopené Holé Prystani v sobotu přes megafon, popsali svědci, kteří v několika skupinách koordinují pomoc.

„Karanténa omezí přístup do oblasti, kde může podle dobrovolníků dojít k velkému počtu úmrtí,“ napsal s odvoláním na ně zpravodajský kanál Agenstvo.

Oficiálně proruská správa informovala o osmi mrtvých na levém břehu Dněpru, který ovládají ruské síly.

Dobrovolníci, kteří do velké míry převzali zodpovědnost za evakuace z okupovaných obcí, ale v oblasti evidují 510 pohřešovaných. Podle jejich on-line mapy žádá o evakuaci ještě přes 1400 lidí.

Dobrovolníci už minulý týden uvedli, že je ruská okupační správa v dalším zaplaveném městě, Oleškách, nepouštěla do jedné ulice.

Podle nich to mohlo souviset s tím, že je na místě možná mnoho obětí. O den později pak aktivisté upozornili, že jim úřady začaly bránit v přístupu do celých Olešek.

Evakuace obyvatel ze zaplaveného území:

Protržená Kachovská přehrada ztratila už 70 procent vody

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám