Hlavní obsah

Zemřel ukrajinský historik Kozlovskij, za jehož propuštění se u Putina přimlouval i Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý zemřel ve věku 69 let ukrajinský historik a religionista Ihor Kozlovskij. Ruští separatisté ho v Doněckém regionu v roce 2016 zatkli a věznili po dobu 700 dní. Za jeho propuštění se tehdy u Vladimira Putina přimlouval i prezident Miloš Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Ihor Kozlovskij

Článek

O smrti Ihora Kozlovského informoval jeho syn Alexandr. Doněckého rodáka v lednu 2016 zatkli za proukrajinské názory proruští separatisté. Následně byl v Rusku odsouzen na dva roky a osm měsíců vězení.

Pomohl Zeman

Za historika se tehdy postavila ukrajinská veřejnost a přimluvil se za něj také tehdejší český prezident Miloš Zeman, který podle svých slov o historikově propuštění jednal přímo s Vladimirem Putinem. Podle Zemana hrozilo, že by jinak proruští separatisté muže umlátili. Kozlovskij byl zahrnut do výměny zajatců mezi Kyjevem a separatisty, ke které došlo 27. prosince 2017.

Kozlovskij sám později uvedl, že za své propuštění vděčí právě Zemanovi.

Po návratu na Ukrajinu pracoval Kozlovskij jako vedoucí vědecký pracovník v oddělení religionistiky Filozofického ústavu Národní akademie věd Ukrajiny.

Během svého života napsal tento uznávaný ukrajinský historik více než padesátku vědeckých knih a dvě stovky odborných článků, jeho hlavním polem působnosti byla náboženská situace v okupovaném Donbase.

Zeman: Žvanění o lidských právech je neproduktivní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám