Hlavní obsah

Zemětřesení v Turecku způsobilo paniku, jeden mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISATNBUL

Zemětřesení o síle 5,9 stupňů Richterovy škály zasáhlo v noci na pátek turecké přístavní město Izmir, kde jeden člověk zemřel a 37 dalších bylo zraněno. Otřesy byly zaznamenány i na řeckých ostrovech Chios, Samos a Lesbos.

Článek

Epicentrum leželo 53 kilometry jihozápadně od Izmiru a 17 kilometrů západně od přístavu Seferihisar v hloubce deseti kilometrů.

V Izmiru sice nenapáchaly otřesy velké škody, ale vyvolaly paniku, lidé vybíhali z domů ve snaze se zachránit. Když se 68letý muž snažil po schodišti co nejrychleji seběhnout, dostal srdeční infarkt. Uvedlo to vedení nemocnice v Izmiru, která přijala také 19 zraněných. Ti v hrůze skákali z balkónů a z oken.

Úřady ale musely vyklidit v Izmiru objekt jedné nemocnice, které otřesy vážně narušily nosné zdi. Poškozeno bylo i několik budov v Istanbulu.

Tisíce lidí v Izmiru a dalších městech na pobřeží Turecka raději zůstali přes noc venku, spali v autech nebo se zahřívali u ohňů. Obávali se následných otřesů. Představitel geologické observatoře v Kandilli dnes vyzval obyvatele postižených oblastí "k bdělosti a opatrnosti, ale současně zachovat klid a nepanikařit".

Na řeckých ostrovech Chios, Samos a Lesbos otřesy škody nezpůsobily, ale vzbudily tisíce lidí. Zranění nejsou hlášena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám