Hlavní obsah

Zelenskyj: Ukrajinských vlajek přibývá, den soudu přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávných lživých referendech na Ruskem později anektovaných územích Ukrajiny už není ani památky, naopak v oblastech přibývá ukrajinských vlajek. Tak lze podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského popsat nynější situaci, do které se dostal jeho ruský protějšek Vladimir Putin ve své nesmyslné válce. Zelenskyj to uvedl v sobotním projevu.

Foto: Pool, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Rusko zinscenovalo v Donbasu frašku, kterou chtělo prezentovat jako údajné ‚referendum‘. Propagandisté to všechno natáčeli v části Donbasu, kterou ovládali. A nyní je tam ukrajinská vlajka,“ citoval Zelenského server Ukrajinska pravda.

Podle ukrajinského prezidenta není na území nedávno osvobozeného města Doněcku v regionu Donbas po pseudreferendech ani památky a při pohledu na ukrajinské vlajky bude pro Rusy podobných nesrovnalostí přibývat.

„Tento týden se v Donbasu objevily další ukrajinské vlajky. Za týden jich bude ještě více. Co je tedy pseudoreferendum? Jsou to dvě Doněcké oblasti, dvě vesnice Jampil v Doněcké oblasti nebo dvě vesnice Torske?“ zmínil Zelenskyj.

„Naše vlajka bude všude,“ zdůraznil s tím, že ohledně války si Rusko musí přiznat, že se jedná o jeho historickou chybu.

Zelenskyj: S Putinem už jednat nebudeme, až s jeho nástupcem

Evropa

Zelenskyj rovněž připomněl norimberský proces, jehož ukončení z 1. října 1946 si v těchto dnech svět připomíná. Mezinárodní vojenský tribunál v německém Norimberku tehdy soudil jako válečné zločince představitele nacistického Německa a podle Zelenského čeká podobný tribunál ty, kteří jsou zodpovědní za ruskou „speciální operaci“ na Ukrajině.

„Dnes ještě nevíme, který den se tak stane, ale víme, že den našeho vítězství určitě přijde a po něm bude následovat den soudu pro rašisty,“ řekl.

Ukrajinci jsou podle Zelenského na cestě k získání zpět všeho, co jim patří, což se rovněž týká Krymu.

Ukrajina podává žádost o urychlený vstup do NATO

Válka na Ukrajině

Zelenskyj reagoval na smlouvy o připojení čtyř Moskvou částečně okupovaných ukrajinských regionů k Ruské federaci, kterou Putin podepsal v pátek. Šéf Kremlu tehdy prohlásil, že Rusko bude anektovaná území hájit „všemi dostupnými prostředky“.

Jako nelegální v předešlých dnech odsoudili anexi západní představitelé. Naposledy například devět prezidentů zemí střední a východní Evropy anexi odmítlo ve společném prohlášení a vyzvalo další členské státy Severoatlantické aliance k „podstatnému zvýšení“ vojenské pomoci Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám