Hlavní obsah

Zelenskyj: Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin je predátor, který se nespokojí se zamrzlým konfliktem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v úterý uvedl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu ve Švýcarsku.

Foto: Alessandro della Valle, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Západ by měl podle ukrajinského prezidenta projevit jednotu a nedopustit, aby Rusko na Ukrajině zvítězilo. Kvůli obavám Západu z eskalace podle něj Ukrajina ve své obraně proti Rusku ztratila drahocenný čas.

Jakékoliv zmírnění tlaku na Rusko podle něj prodlouží válku na Ukrajině o roky, uvedla agentura Reuters.

Putin se nespokojí s „mraženými produkty“

„Po roce 2014 byly učiněny pokusy o zmrazení války v Donbasu. Byli zde velmi vlivní garanti, německá kancléřka, francouzský prezident. Ale Putin je predátor, který se nespokojí s mraženými produkty,“ citovala agentura AFP ze Zelenského projevu na WEF.

Špatný den pro ruské letectvo. Ukrajina hlásí zásah dvou velitelských letadel

Evropa

Zelenskyj také prohlásil, že Ukrajina již získala převahu nad ruskou flotilou v Černém moři, což jí umožnilo začít opět vyvážet své produkty. Nyní by potřebovala s pomocí Západu získat také vzdušnou převahu nad Ruskem.

„Naši partneři vědí, co potřebujeme a v jakém množství,“ pokračoval s tím, že Ukrajina dokázala, že „umí zasáhnout ruská vojenská letadla, která dosud nikdo nesestřelil“. Narážel na pondělní prohlášení Kyjeva, že zničil dva ruské velitelské letouny nad Azovským mořem.

Zelenskyj dále uvedl, že dostal „pozitivní signály“ ohledně toho, že se podaří odblokovat finanční podporu Ukrajiny ze strany od Evropské unie, a vyjádřil naději, že také Spojené státy během několika týdnů schválí další pomoc napadené zemi.

Ukrajinský prezident byl v úterý hlavním řečníkem Světového ekonomického fóra v Davosu, kterého se od začátku ruské invaze v únoru 2022 účastní poprvé osobně. Přítomní v sále jej za projev odměnili dlouhým potleskem vestoje.

Sunak ohlásil vojenskou podporu Ukrajině v hodnotě přes 71 miliard. Medvěděv zase vyhrožuje

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám