Hlavní obsah

Sunak ohlásil vojenskou podporu Ukrajině v hodnotě přes 71 miliard. Medvěděv zase vyhrožuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský premiér Rishi Sunak při páteční návštěvě Kyjeva oznámil rozsáhlý balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 2,5 miliardy liber (přes 71 miliard korun). Informuje o tom list Ukrajinska pravda, podle nějž Britové v balíčku dodají například rakety dlouhého doletu nebo protitankové zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Rishi Sunak na své páteční návštěvě Kyjeva

Článek

Během návštěvy Sunak s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským podepsal také bezpečnostní dohodu, díky níž budou Britové Ukrajině pomáhat až do jejího vstupu do NATO.

„Spojené království oznamuje největší jednorázový balíček pomoci od začátku války v hodnotě 2,5 miliardy liber,“ prohlásil podle ukrajinského listu Sunak.

„Bude zahrnovat další vybavení protivzdušné obrany, protitankové zbraně, další rakety dlouhého doletu a tisíce kusů munice různého typu. Vycvičíme také další tisíce ukrajinských vojáků,“ přiblížil balíček britský premiér.

Pomoc USA Ukrajině se zcela zastavila, sdělil Kirby

Amerika

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského tento balíček není ani z daleka tím posledním, který Britové Ukrajině pošlou.

„Spojené království garantuje pro letošní rok 2,5 miliardy liber a tato pomoc bude pokračovat i v následujících letech. Bude se jednat o desetiletou podporu,“ prohlásil Zelenskyj s tím, že v případě potřeby může být prodloužena.

Na svém pátečním jednání Sunak se Zelenským podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci, na základě které bude Spojené království posílat Ukrajině pomoc až do jejího vstupu do NATO.

Pokud Ukrajina vstoupí do NATO před uplynutím této desetileté lhůty, bezpečnostní závazky Spojeného království zaniknou, píše Ukrajinska pravda.

Dohoda by se podle médií měla týkat i sdílení zpravodajských informací, kybernetické bezpečnosti nebo spolupráce v oblasti obranného průmyslu.

Pokud Ukrajinci zaútočí na odpalovací zařízení, odpoví naše jaderné hlavice, varoval Medvěděv

Válka na Ukrajině

Arogantní Britové, píše Medvěděv

Britsko-ukrajinskou bezpečnostní dohodu nenechal bez komentáře místopředseda bezpečnostní rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který pohrozil, že rozmístění britských jednotek na Ukrajině by znamenalo vyhlášení války Rusku.

„Doufám, že naši věční nepřátelé, arogantní Britové, chápou, že rozmístění jejich oficiálního vojenského kontingentu na Ukrajině bude znamenat vyhlášení války naší zemi,“ napsal Medvěděv na svém kanálu Telegramu, aniž by zmínil, že Sunak nic o rozmístění britských jednotek neřekl.

„Jak by západní veřejnost reagovala na skutečnost, že se britská delegace dostala pod palbu kazetové munice v centru Kyjeva, jako se to stalo civilistům našeho Bělgorodu?“ položil Medvěděv podle agentury TASS řečnickou otázku.

Pomoc USA Ukrajině se zcela zastavila, sdělil Kirby

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám