Hlavní obsah

Zelenskyj nechce jednání, aby nemusel uznat kolaps Ukrajiny, tvrdí ruský exprezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Západ nechce totální rozchod s Ruskem ani třetí světovou válku, proto tlačí Kyjev k jednání s Moskvou, prohlásil v sobotu Dmitrij Medvěděv, bývalý ruský prezident a v současnosti místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ale podle jeho slov jednání brání a nechce ho, protože by musel uznat realitu, tedy kolaps Ukrajiny.

Foto: Sputnik, Reuters

Dmitrij Medvěděv

Článek

„Spojené státy, NATO a Evropská unie nechtějí konečný rozchod s Ruskem ani hrozbu třetí světové války. Proto ty časté pokusy domluvit se s Kyjevem, dotlačit ho k jednáním,“ napsal Medvěděv. Podle něj ale Zelenskyj jednání nechce. „Koneckonců, pokud neuznáváte realitu kolapsu Ukrajiny, je zbytečné zasednout ke stolu,“ tvrdí Medvěděv.

Poznamenal, že nikdo, včetně Poláků, neakceptoval „neohrabané pokusy“ Ukrajiny přenést odpovědnost za raketový incident v Polsku na Rusko. A to je podle Medvěděva jasným příznakem skutečnosti, že „všichni jsou velmi unaveni kyjevským režimem“, zejména Zelenskyj, „který neustále eskaluje vášně“ a „vydírá stále většími požadavky na peníze a  zbraně“.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu letos 24. února a bojovou operaci nazývá speciální vojenskou operací. Kreml tvrdí, že jejím cílem je „demilitarizace a denacifikace Ukrajiny“. Jeho jednání odsoudila většina světového společenství a řada mezinárodních organizací.

Válka nesmí skončit „nějak“. Zelenskyj na summitu G20 představil desetibodový plán

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám