Hlavní obsah

Zbrojní inspektoři OSN prohledávají Husajnův palác

Novinky, Jan Horák, DPA
BAGDÁD/MOSKVA

Zbrojení inspektoři OSN ve středu v Bagdádu prohledali jeden z paláců iráckého prezidenta Saddáma Husajna, kde je umístěna také jeho kancelář. Inspektoři museli čekat nejméně deset minut před branami paláce, než byli vpuštěni dovnitř. Není známo, zda byl Saddám Husajn v době prohlídky právě v paláci.

Foto: Jiří Cysař

Berounka

Článek

Tajné služby však v minulých dnech upozorňovaly, že ze strachu před možnými atentáty se prezident téměř nezdržuje ve svých palácích a přenocuje v různých soukromých domech.

I minule museli inspektoři čekat

Poprvé prohledali inspektoři jeden z prezidentských paláců 3. prosince loňského roku, tedy jen krátce poté, co své inspekce v Iráku zahájili. Také tehdy museli zhruba deset minut čekat před vstupní branou. Irácké vedení potom inspektory obvinilo, že v paláci vůbec vážně nehledali zbraně hromadného ničení, ale chtěli jen dokázat USA své odhodlání k podobné akci.

Moskva může vyjednat mír

Šéf mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Mohammad el Baradei požadoval dnes při konzultacích v Moskvě mírové řešení krize kolem Iráku a Severní Koreje. Zdůraznil, že Moskva by přitom mohla hrát důležitou roli. Náměstek ruského ministra zahraničí Alexander Saltanov mezitím odletěl k poradě o zbrojních inspekcích a o bilaterálních vztazích do Bagdádu.

Reklama

Související články

Husajn obvinil inspektory OSN ze špionáže

Irácký prezident Saddám Husajn v pondělí obvinil zbrojní inspektory OSN, že provádějí ryze zpravodajskou činnost. Inspektoři podle jeho slov dalece překračují...

Irácký evergreen: inspektoři jsou špióni

Irácký vicepremiér Táhá Jasín Ramadán v neděli obvinil zbrojní inspektory OSN ze špionáže. Zopakoval tak prohlášení Saddáma Husajna z minulého týdne, kdy je...

Výběr článků

Načítám