Hlavní obsah

„Zatracená pitomost.“ Macronovi jsou dvě prezidentská období málo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron tvrdě zkritizoval ústavní omezení, které ho zavazuje po dokončení druhého mandátu opustit Elysejský palác. Na setkání s lídry politických stran to označil za „zatracenou pitomost“, referují média s odvoláním na účastníky schůzky. Macron podle stávajících pravidel bude muset v prezidentském úřadu skončit v roce 2027, kdy mu bude 49 let.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Macron v Elysejském paláci

Článek

„Je to zatracená pitomost, že člověk nemůže být znovu zvolen,“ řekl Macron podle radikálně levicového lídra Jeana-Luca Mélenchona, který byl schůzce přítomen. Referoval o tom web Politico s tím, že toto svědectví potvrdily agentuře AFP další dva zdroje.

Nejmladší (ex)prezident

Elysejský palác to nijak nekomentoval, omezení prezidentské vlády na dvě pětiletá období však už v červnu kritizoval také Macronův kolega ze strany Obnova, bývalý předseda Národního shromáždění Richard Ferrand. Za vyjádření, že se tím omezuje „projev vůle lidu“, tehdy schytal množství kritiky.

Macron byl poprvé zvolen v roce 2017 a poté znovu v roce 2022. V době vypršení druhého mandátu se stane historicky nejmladším francouzským exprezidentem.

Macronovi přišel poštou useknutý lidský prst

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám