Hlavní obsah

Záře ruských diamantů pobledne. Chystají se sankce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdci zemí skupiny velkých ekonomik G7 budou na víkendovém summitu v japonské Hirošimě probírat způsoby, jak omezit vývoz diamantů z Ruska. Jednání se podle agentury Reuters zaměří na to, jak sledovat ruské obchodování s cílem zavést v pozdější fázi sankce.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

Vývoz diamantů byl podle Reuters až dosud převážně ušetřen mezinárodních sankcí uvalených na Rusko po vpádu na Ukrajinu, výzvám Kyjeva a některých evropských zemí navzdory.

S návrhem nového balíčku protiruských sankcí, které by zahrnovaly i zákaz dovozu ruských diamantů do zemí EU, přišlo v dubnu Polsko. Plán však naráží na odpor některých států, jako je například Belgie, která nakupuje značné množství ruských diamantů. Podle ní by zákaz v EU nepřiměřeně poškodil její obchod, a proto je nutné k sankcím souvisejícím s diamanty přistoupit globálně. Řada expertů také tvrdí, že pokud by Belgie z obchodů „vypadla“, nakoupí místo ní ruské diamanty jiná země, například Dubaj.

Belgie dál kupuje diamanty v Rusku, morálnímu tlaku navzdory

Válka na Ukrajině

Sankce na ruské diamanty s největší pravděpodobností zvýší ceny luxusních šperků. Z údajů evropského statistického úřadů vyplývá, že jen země EU loni dovezly z Ruska kameny v hodnotě 1,4 miliardy eur (33,8 miliardy korun). Ruská státní společnost Alrosa tak mohla za leden 2022 vykázat prodej surových a leštěných diamantů za 325 milionů dolarů (7 miliard korun). V roce 2021 získalo Rusko z celkového exportu diamantů zhruba 4,7 miliardy dolarů (102,5 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám