Hlavní obsah

Zaměstnanec Twitteru jako agent Saúdů: Odhaloval režimu anonymní kritiky

Porota kalifornského federálního soudu uznala bývalého zaměstnance Twitteru Ahmada Abouamma vinným z toho, že působil jako neoznačený agent saúdského režimu. Za úplatu identifikoval skutečné držitele anonymních twitterových účtů kritických k režimu a dotyčné nahlašoval poradci korunního prince Muhammada bin Salmána. Vinen je i z praní špinavých peněz nebo lhaní FBI. Výše trestu zatím není známa, hrozí mu 10 až 20 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ahmad Abouammo v Twitteru pracoval jako manažer mediálních partnerství pro Severní Ameriku a Střední východ a měl přístup k osobním údajům uživatelů, například k datům narození, jménům či IP adresám, které odhalují polohu uživatele.

Twitter dostal pokutu 3,5 miliardy

Internet a PC

Soud jej usvědčil ze špehování disidentů saúdského režimu, když právě tyto citlivé osobní údaje za úplatu předával poradci saúdského korunního prince, a spojoval tím anonymní účty kritické k režimu se skutečnými osobami. Poradce korunního prince Bader al-Asaker Abouammovi za špionáž vyplatil 300 tisíc dolarů (přes 7 milionů korun) na účet jeho otce.

Agenti se na území USA musejí hlásit americké vládě, jinak jde o nelegální neohlášenou špionáž, z níž právě kalifornský soud muže s americkým a libanonským občanstvím usvědčil.

První platba za udání: hodinky

Saúdové muže několikrát kontaktovali v roce 2014 a po osobní schůzce v Londýně od prostředníka dostal luxusní hodinky v hodnotě 20 tisíc amerických dolarů (přes 470 000 korun). Hned poté režimu odhalil prvního disidenta skrytého za anonymním twitterovým účtem a o pár měsíců později dalšího.

Abouamma porota shledala vinným také z lhaní FBI. Agentům lhal o výši vyplacené částky a zfalšoval také výpisy z účtu, aby to vypadalo, že dostal zaplaceno za legální konzultace.

Jste odpovědný za vraždu Chášukdžího, řekl Biden saúdskoarabskému princi

Blízký a Střední východ

Režim saúdského prince používá ke špehování disidentů také izraelský špionážní software Pegasus. Naboural se pomocí něj například do zařízení novináře deníku Washington Post Džamála Chášukdžího, kterého poté princovi agenti brutálně zavraždili na istanbulském konzulátu. Z objednání vraždy je podezřelý samotný bin Salmán.

Reklama

Výběr článků

Načítám