Hlavní obsah

Záhadný „atentát“ na šéfa AfD. V centru pozornosti napínáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá policie zatím nenašla důkazy, že by spolupředseda protestní Alternativy pro Německo (AfD) Tino Chrupalla, který ve středu zkolaboval na volebním mítinku, byl napaden. V médiích se objevila informace, že Chrupalla měl mít na těle vpich.

Foto: Profimedia.cz

Tino Chrupalla patří k předním tvářím Alternativy pro Německo

Článek

Chrupallu ve středu převezla sanitka do nemocnice poté, co se mu udělalo špatně. Bylo to v bavorském městě Ingolstadt, kde se měl zúčastnit mítinku před víkendovými volbami.

Představitelé AfD původně prohlásili, že skončil na jednotce intenzivní péče po „násilném incidentu“, přičemž některá německá média uváděla, že měl na těle vpich od záhadného předmětu.

Server The Telegraph ale upozornil, že policie s verzí o „napínáčku“ zachází opatrně. Policejní mluvčí ve čtvrtek uvedl, že nic nenasvědčuje tomu, že by došlo k útoku, prokuratura ale incident vyšetřuje. „Do této chvíle se neobjevily žádné důkazy o tom, že by pan Chrupalla byl napaden,“ sdělily policie i úřad veřejného žalobce ve čtvrtečním prohlášení.

Bavorská tajná služba smí sledovat pobočku AfD, rozhodl soud

Evropa

O napadení mluvil ve čtvrtek šéf bavorské AfD Stephan Protschka. Uvedl, že předpokládá, že Chrupalla nebude před nedělním hlasováním k dispozici pro další kampaň.

„Za současného stavu věcí pravděpodobně nebude schopen do voleb žádného dalšího vystoupení,“ řekl s tím, že Chrupallu z nemocnice propustili, avšak jeho stav vyžaduje i nadále lékařskou péči.

Příliš mnoho otazníků

Vyšetřování podle policie pravděpodobně potrvá ještě několik dní. „Výsledky krevních testů pana Chrupally a testů jeho oblečení pravděpodobně nebudou tento týden k dispozici,“ potvrdil v pátek policejní mluvčí podle televize ARD.

Poznamenal také, že vyšetřovatelé požádali AfD o poskytnutí jakéhokoli videa nebo snímků, které by mohly pomoci zjistit, zda a jak byl Chrupalla napaden.

Web SpiegelOnline napsal, že policie na místě incidentu našla napínáček, který bude spolu se vzorky Chrupallova oblečení zkoumán forenzním expertem.

„Nebylo bezprostředně jasné, zda špendlík nějak souvisí se zhoršením politikova zdravotního stavu. Zdá se však, že utrpěl poranění kůže, které by mohlo být potenciálně bodným zraněním,“ uvedly pro Spiegel zdroje blízké vyšetřování.

Neslavím porážku své země, hájila šéfka AfD neúčast na ruské oslavě konce 2. světové války

Zahraniční

Těsně předtím, než se Chrupallovi udělalo mdlo, pózoval pro selfie se dvěma mladými muži. Poté si stěžoval si na nepříjemné pocity v horní části paže, nevolnost, křeče a závratě. „Policie oba muže našla a prohledala, avšak nenašla žádné podezřelé předměty a propustila je,“ dodal SpiegelOnline.

Němečtí právní experti uvedli, že skutečnost, že úřady provádějí vyšetřování, nemusí nutně znamenat, že získaly důkazy o tom, že došlo k útoku. Případ řeší návladní jako „prvotní podezření“.

„Počáteční podezření je nejnižší prahovou hodnotou podezření v trestním řízení – to znamená, že vyšetřovatelé musí mít pouze dostatek skutečných důkazů, že mohlo dojít k trestnému činu,“ vysvětlila Sarah Tackeová, právní expertka německé televize ZDF.

AfD hledí k volbám s nadějí

Chrupalla je přesvědčený proruský politik, který popřel, že by ruský prezident Vladimir Putin páchal na Ukrajině válečné zločiny, a který tvrdil, že je na takzvaném ukrajinském „seznamu kandidátů na fyzickou likvidaci“.

Šéfové strany vedli kampaň v Bavorsku a Hesensku před nedělními zemskými volbami, v nichž protiimigrační AfD doufá ve výrazný volební zisk.

AfD vznikla v roce 2013 a původně vedla kampaň za záchranné balíčky pro eurozónu. Do roku 2017 se ale změnila v hlasitého odpůrce masové migrace.

Poslední průzkumy naznačují, že by strana mohla v příštích celostátních volbách v Německu získat až 20 procent hlasů a obsadit druhé místo, což by znamenalo výrazný nárůst oproti 10 procentům hlasů, jež si zajistila ve volbách v roce 2021.

AfD se vytasila s nacistickým heslem, plakáty strhávala policie

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám