Hlavní obsah

Bavorská tajná služba smí sledovat pobočku AfD, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Podle bavorského správního soudu existují jasné náznaky protiústavních snah Alternativy pro Německo (AfD), jejíž agenda je z velké části založená na odporu proti zahraniční migraci. Verdikt přichází tři týdny před zemskými volbami v Bavorsku a není proti němu odvolání.

Foto: Pförtner Swen, ČTK

Bavorská AfD utrpěla rozhodnutím správního soudu značnou ránu. Ilustrační snímek

Článek

Můžeme vás sledovat kdykoli a kdekoli a seznamovat s našimi zjištěními veřejnost. Do takto komfortní pozice vůči krajně pravicové Alternativě pro Německo se pátečním rozhodnutím bavorského správního soudu dostal Bavorský úřad pro ochranu ústavy (bavorská kontrarozvědka).

Případ se táhl již od loňska, proti prvotnímu verdiktu se AfD ohradila žalobou. Ta byla nyní již podruhé v odvolacím řízení zamítnuta a verdikt je pravomocný.

Jak upozornil server Zeit Online, podstatným důvodem pro soudní rozhodnutí byl přetrvávající silný vliv členů bývalé stranické frakce Křídlo (Der Flügel), stejně jako prokázané konspirační teorie některých členů AfD, které měly vést ke svržení bavorské zemské vlády.

Dělají to stejně. Radní za německou AfD přirovnala stranu k NSDAP v roce 1933 a odešla

Zahraniční

Předním členem frakce Křídlo byl Björn Höcke, nechvalně proslulý antisemitskými výroky, stejně jako vazbami na německé neonacisty. V současnosti čeká na soud za údajné užívání nacistických sloganů ve veřejných vystoupeních v roce 2021.

Šéf bavorské pobočky AfD Stephan Protschka v reakci na soudní výrok řekl, že rozhodnutí bere na vědomí. Dodal, že AfD je „jedinou skutečně demokratickou stranou v Německu“ a že nezakazuje žádný názor.

Jedna kontroverze stíhá druhou

Podle německých médií znamená rozhodnutí správního soudu pro AfD značnou nepříjemnost zejména s ohledem na to, že již 8. října se v Bavorsku – druhé nejlidnatější německé spolkové zemi – budou konat zemské volby. Průzkumy veřejného mínění provedené ještě před zveřejněním rozsudku správního soudu přisuzovaly straně 12 až 14 procent podpory, což by stačilo na čtvrté místo.

Neslavím porážku své země, hájila šéfka AfD neúčast na ruské oslavě konce 2. světové války

Zahraniční

Strana přitom v posledních dnech značně přitvrzovala rétoriku. Spolupředsedkyně AfD Alice Weidelová se nejprve vyjádřila, že „není důvod slavit kapitulaci vlastní země (na konci 2. světové války, pozn. red.)“. Ještě radikálněji ji posléze podpořila šéfka stranického think-tanku Erika Steinbachová s tím, že „spojenci neměli za 2. světové války v úmyslu Německo osvobodit, ale pouze porazit“. Německo bylo podle Steinbachové „poraženo v rozporu s mezinárodním právem“.

V Pasově zase strana nechala vylepit plakáty s heslem „Alles für Deutschland“ (v překladu Vše pro Německo). Používání tohoto sloganu je však v Německu trestné, neboť jej v minulosti používali nacisté.

O AfD se paralelně již delší dobu zajímá Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV, německá civilní kontrarozvědka), stejně jako tajné služby v několika dalších spolkových zemích. Kontrarozvědka oficiálně označuje členy AfD jako přívržence krajní pravice.

Německá AfD dostávala peníze od Kremlu na to, aby zastavila dodávky zbraní Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám