Hlavní obsah

Neslavím porážku své země, hájila šéfka AfD neúčast na ruské oslavě konce 2. světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pád nacistického Německa s koncem 2. světové války považuje předsedkyně Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová za porážku své země. Vyplývá to z vyjádření, kterým vysvětlovala, proč se v květnu nezúčastnila recepce ke Dni vítězství na ruské ambasádě v Berlíně. Tino Chrupalla, který je druhým spolupředsedou strany, se této akce zúčastnil.

Foto: Profimedia.cz

Alice Weidelová

Článek

„Samozřejmě jsem se rozhodla sama za sebe – bylo to osobní rozhodnutí – neúčastnit se z politických důvodů. Slavit porážku vlastní země s bývalou okupační mocností, u toho jsem nechtěla být – i vzhledem k útěku mého otce,“ citoval Weidelovou magazín Der Spiegel.

Otec spolupředsedkyně AfD Gerhard Weidel stále žije a je rovněž členem strany, magazín dříve zmiňoval, že patří k odsunutým Němcům.

Zatímco samotná neúčast Weidelové na ruské recepci by v Německu patrně velkou pozornost nevyvolala, značný rozruch ale vyvolalo její vysvětlení.

„Weidelová prezentuje osvobození nacistického Německa spojenci jako porážku Německa,“ podotkla například na sociální síti X (dříve Twitter) Lisa Pausová, ministryně pro rodinné otázky za Zelené.

Poslankyně Susanne Ferschlová za postkomunistickou Levici vyčetla Weidelové, že svým výrokem „překrucuje historii“, některé odsudky byly ještě příkřejší. „Kdokoliv volí tuto stranu, volí fašisty,“ napsal například s odkazem na AfD například Mario Dahm, sociálnědemokratický starosta města Hennef.

Chrupalla svou účast na ruské recepci zdůvodnil s tím, že 9. květen byl donedávna vzpomínkovým dnem, „kterého se přirozeně účastnili němečtí politici všech stran zastoupených v Bundestagu“. Podle Chrupally jde o dialog, který by neměl být „v době krize“ přerušován.

Pravicově populistická AfD se často vymezuje proti migraci a klade důraz na tradiční rodinu, životní příběh Weidelové s tím však v mnohém kontrastuje. Někdejší manažerka americké společnosti Goldman Sachs, která žila několik let v Číně, vychovává dva syny v homosexuálním svazku se svou švýcarskou partnerkou Sarah Bossardovou, která je původem ze Srí Lanky.

AfD se vytasila s nacistickým heslem, plakáty strhávala policie

Evropa

Dělají to stejně. Radní za německou AfD přirovnala stranu k NSDAP v roce 1933 a odešla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám