Hlavní obsah

AfD se vytasila s nacistickým heslem, plakáty strhávala policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie v Pasově odstraňovala předvolební plakáty s nápisem „Alles für Deutschland“ („Vše pro Německo“), jehož používání je trestné vzhledem k tomu, že šlo v minulosti o heslo nacistů. Plakáty patřily některému z kandidátů protestní pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) v nadcházejících bavorských zemských volbách.

Foto: Profimedia.cz

Zemské volby v Bavorsku se uskuteční 8. října

Článek

Šéf zemské organizace AfD Stephan Protschka podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung připustil, že plakát patří lidem z jeho strany. Současně ale zdůraznil, že vedení bavorské AfD plakát pro volební kampaň neschválilo a že zřejmě šlo o soukromou iniciativu některého z místních uchazečů.

Protschka podle svých slov okamžitě zavolal šéfovi pasovské buňky AfD a vyzval jej, aby sporné plakáty stáhli. „Něco takového nemá v AfD místo,“ uvedl s tím, že sice není nutné vše vážit na lékárnických vahách, ale že určitá hesla prostě nelze používat. „A k tomu patří i Alles für Deutschland,“ zdůraznil předseda bavorské AfD.

Zmíněné heslo používala ve 20. a počátkem 30. let minulého století nacistická organizace Sturmabteilung (SA, Útočné oddíly), paramilitární organizace nacistické strany NSDAP.

Zadavatel plakátu využil v předvolebním boji toho, že jeho strana a zmíněné heslo mají stejnou zkratku.

AfD bývá označována jako populistická až krajně pravicová strana, která tvrdě kritizuje ilegální migraci. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který plní funkci civilní kontrarozvědky, od března 2021 stranu sleduje kvůli podezření z pravicově extremistických tendencí.

Správní soud v Kolíně nad Rýnem oprávněnost postupu kontrarozvědky potvrdil, AfD se ale proti verdiktu odvolala.

Další aféra s nacistickým pozadím

Incident s plakáty pasovské organizace AfD je pro Bavorsko už druhou aférou s nacistickým pozadím před zemskými volbami, které se uskuteční 8. října. Před několika týdny propukl antisemitský skandál bavorského vicepremiéra Huberta Aiwangera a jeho strany Svobodní voliči (FW).

Šlo o 35 let starý antisemitský leták, který učitelé našli ve školní aktovce někdejšího středoškoláka Aiwangera. K autorství letáku, který ve smyšlené soutěži o největšího zrádce národa nabízel jako cenu mj. průlet komínem v Osvětimi, se sice přihlásil Aiwangerův bratr Helmut, ale pochybnosti o roli Huberta Aiwangera zůstaly.

Bavorský premiér má problém. Imitoval prý šéfa koaliční strany hlasem připomínajícím Hitlera

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám