Hlavní obsah

Žádný jed, Navalnyj má metabolickou poruchu, tvrdí lékaři v Omsku

Omsk

Hlavní „pracovní diagnózou”, se kterou pracují ruští lékaři v případu hospitalizovaného opozičního vůdce Alexandra Navalného, je metabolická porucha. V jeho těle prý naopak stále neobjevili stopy po možné otravě.

Foto: Evgeniy Sofiychuk, ČTK/AP

Primář nemocnice v Omsku Anatolij Kaliničenko

Článek

„Máme několik pravděpodobných diagnóz. Zvažujeme i možnost otravy, ale zatím jsme nenašli stopy jedu v jeho krvi ani moči,“ citovala agentura Ria Novosti zástupce vedoucího lékaře omské nemocnice Anatolije Kaliničenka. Podle něj jsou vzorky zkoumány v Omsku i v Moskvě.

Lékaři podle něj už vyloučili, že by za zdravotním stavem Navalného stála mrtvice, infarkt či virové onemocnění včetně nákazy koronavirem. Lídr protiputinovské opozice v Rusku Navalnyj skončil v nemocnici poté, co se mu v letadle cestou z Tomsku do Moskvy udělalo nečekaně zle. Z letiště v Omsku, kde letoun kvůli tomu mimořádně přistál, jej odvážela záchranka už v bezvědomí.

Lékaři stopy jedu v Navalného těle nenašli. Převoz do Berlína nedovolí

Evropa

Jeho nejbližší spolupracovníci jsou přesvědčeni, že byl otráven. Jed údajně pozřel na letišti v Tomsku v čaji, který jako jediný ten den před letem požil. V jeho těle však podle lékařů dosud nebyly objeveny žádné stopy jedu. Na kůži a oděvu se sice našly chemikálie, byly to ale běžné látky, jako například z plastových kelímků, uvedl vedoucí lékař.

Převoz není možný, tvrdí ruští lékaři

Už dříve v pátek ráno lékařské konzilium v omské nemocnici dospělo k závěru, že současný zdravotní stav Navalného neumožňuje jeho převoz. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová k tomu na twitteru napsala, že za tímto rozhodnutím stojí Kreml. Podle ní se snaží převoz zdržet, aby „stopy jedu v těle už nemohly být prokázány“.

V Omsku už mezitím přistálo německé letadlo. Jak kancléřka Merkelová, tak i francouzský prezident Emanuel Macron nabídli Navalného rodině, že se o jeho léčbu postarají ve francouzské nebo německé nemocnici.

Pro Navalného letí speciál, který ho má převézt na léčení do Berlína

Evropa

Navalnyj patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice a v minulosti byl vícekrát vězněn. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v roce 2018 dospěl k závěru, že opakované zadržování Navalného ruskými úřady v období 2012–2014 bylo politicky motivované.

Před rokem byl Navalnyj během pobytu ve vězení převezen do nemocnice, údajně kvůli alergické reakci. Uvedl tehdy, že mohl být otráven.

Reklama

Výběr článků

Načítám