Hlavní obsah

Žádná výměna území za příměří, ani dočasná, vzkázal Kyjev saskému premiérovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina důrazně odmítla úvahy, že by přistoupila na příměří s Ruskem a „dočasně“ se vzdala části svého území, jak nedávno navrhl saský premiér Michael Kretschmer. Podle Kyjeva by to vedlo jen k další ruské agresi směrem na západ.

Foto: Sputnik, Reuters

Saský premiér Michael Kretschmer (vlevo) s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na hospodářském fóru v Petrohradě v roce 2019

Článek

Odmítavé stanovisko Kyjeva tlumočil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. „Pokud by Ukrajina přistoupila na dočasnou ztrátu území, přiblíží se ruské jednotky především Německu, a tedy i Sasku,“ zdůraznil v prohlášení na Facebooku.

Nikolenko připomněl, že ruský prezident Vladimir Putin velmi dobře zná saskou metropoli Drážďany ze svého někdejšího působení v tomto městě v roli důstojníka sovětské tajné služby KGB.

Územní ústupky by podle Nikolenka „jistě“ vedly k další ruské agresi, která by přesáhla hranice Ukrajiny. Míru v Evropě je možné dosáhnout jedině tím, že Moskva bude poražena, dodal ukrajinský mluvčí.

„Vyzýváme německého politika, aby se podíval pravdě do očí. Nejdříve kancléřka Angela Merkelová a později i kancléř Olaf Scholz vyvinuli obrovské politické úsilí, aby přiměli Putina k zastavení války. Nepomohlo to,“ uvedl dále Nikolenko. Podle něj je jediným cílem Ruska zničení Ukrajiny a destabilizace celé Evropy.

Kretschmer, který je současně místopředsedou opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU), svůj návrh prezentoval v rozhovoru pro deníky německé mediální skupiny Funke. „Může se stát, že v případě příměří se Ukrajina bude muset nejprve smířit s tím, že určitá území jsou pro ni budou dočasně nepřístupná,“ řekl.

„Nikdy více Rusko“. Tuto větu už nechci slyšet, říká saský premiér Kretschmer

Zahraniční

„Ani metr čtvereční ukrajinského území by se přitom nestal ruským. Ale stejně jako v jiných velkých konfliktech bude konečné řešení nějakou dobu trvat,“ dodal Kretschmer, který současně kritizoval politiku spolkové vlády sociálnědemokratického (SPD) kancléře Olafa Scholze vůči Rusku.

Kretschmer: Američané jsou dále

Berlín by měl podle saského premiéra nejen dodávat Kyjevu zbraně, ale také vyvíjet diplomatickou aktivitu. „Američané jsou v tomto dále. Pochopili, že takto válku nelze vyhrát,“ uvedl Kretschmer.

Rusko je podle něj nebezpečným a nevypočitatelným sousedem. „Představa, že je možné jej vojensky, politicky a ekonomicky natolik oslabit, že by přestalo být nebezpečným, je z 19. století a vytváří podmínky pro další konflikty,“ dodal Kretschmer.

Saský premiér v minulosti vyvolal rozruch svými vyjádřeními na adresu ukrajinsko-ruského konfliktu. Mimo jiné vyzýval k jeho „zmrazení“ a požadoval také opravu rusko-německého plynovodu Nord Stream na dně Baltského moře.

Mám právo nesouhlasit s vyzbrojováním Ukrajiny, řekl saský premiér

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám