Hlavní obsah

Záchranářské psy střídají v Alžírsku buldozery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ALŽÍR

Po téměř 60 hodinách od ničivého zemětřesení, které ve středu večer postihlo Alžírsko, se záchranářům podařilo zpod trosek v nejhůře postiženém městě Búmirdís vyprostit ženu a malé dítě. Nicméně pravděpodobnost, že další lidé uvěznění v sutinách domů jsou ještě na živu, je minimální.

Foto: Vratislav Konečný

Hlavní trh, v popředí Krásná kašna, v pozadí kostel, v jehož průčelí je orloj

Článek

Situace v Alžírsku je velmi kritická. Na alžírského prezidenta Abdala Azíze Butefliku, který přijel do nejpostiženějších oblastí zjistit rozsah škod, začal dav házet kamení s výkřiky "vrahu". Prezident, kterého doprovázela početná ochranka, nakonec musel návštěvu podstatně zkrátit a v dešti kamenů urychleně nastoupit do auta.

"Nemáme tu nic, stany, žádnou pomoc, vůbec nic," křičeli za ním lidé. Bilance zemětřesení mezitím nepřestává stoupat - podle posledních údajů si vyžádalo 1785 mrtvých a 7691 zraněných.

Naděje jsou minimální

Mnoho lidí je stále ještě uvězněno pod troskami budov, které se zřítily během několika vteřin, ovšem naděje, že by někdo z nich mohl přežít, je s každou hodinou menší. Na mnoha místech tak záchranářské psy začínají střídat buldozery a další těžká technika odklízející trosky - neklamné znamení toho, že se záchranáři vzdali naděje na nalezení přeživších osob.

Alžírští odborníci původně stanovili sílu středečního zemětřesení na 5,8 stupně Richterovy škály, v pátek večer intenzitu revidovali na 6,2 stupně. Podle francouzských seizmologů však byla skutečná síla v rozmezí 6,6 až 6,8 stupně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám