Hlavní obsah

Záchranáři se z Alžírska domů ještě nedovolali

– PRAHA
Novinky, Pavel Orholz, Vladimír Vácha

Rodiny tří jihočeských záchranářů Markéty Nedvědové, Zuzany Ludvíkové a Martina Lobíka, kteří ve čtvrtek večer odletěli ve třináctičlenném týmu na pomoc obětem ničivého zemětřesení v Alžírsku věří, že se jim jejich blízcí vrátí zpět zdraví, i když zatím jejich telefony mlčí.

Foto: Dana Smrčková
Článek

"Zatím nemám o synovi žádnou zprávu. Pokud vím, zkolabovala v Alžíru i síť mobilních telefonů, a tak šance, že by se Martin domů dovolal, je zatím minimální. Hrozně si vážím jeho nadšení a zaujetí pomáhat lidem v nouzi," svěřila se v pátek odpoledne Právu maminka Martina Lobíka, který do Alžírska odletěl z Českého Krumlova se speciálně vycvičenou fenkou boxera Sixie.

Dodala, že je to sice synův první výjezd do míst zemětřesení, ale výcviku psů se věnuje od patnácti let a posledních deset je členem záchranné kynologické jednotky. Věří proto, že vše dobře dopadne a syn neodletěl zbytečně a společně s dalšími českými záchranáři pomůže lidem v sutinách.

Podle dosavadní bilance si otřesy vyžádaly životy nejméně 1500 lidí.[celá zpráva]

Zuzana odjížděla s nadšením, tvrdí matka

 Obdobné pocity zažívá i Vlasta Ludvíková ze Strakonic. V českém týmu záchranářů je její třicetiletá dcera Zuzana se čtyřletým dobrmanem Geronimem. "Samozřejmě, že máme o dceru velký strach. Viděla jsem záběry v televizi a trochu mě to děsí," přiznala určitou nervozitu paní Ludvíková.

Poznamenala, že její dcera odjížděla do Alžírska s velkým nadšením a měla radost, že se do výběru mezi nejlepší psovody se svým psem nakonec dostala. Podotkla, že Zuzana chtěla už jet před dvěma roky do USA pomáhat po útoku na obchodní centrum. Nakonec ji však odmítli. Byla tehdy hodně zklamaná.

Už před Geronimem připravovala několik nadějných psů záchranářů, zlomyslní lidé jí dva z nich otrávili. Geronima proto opatruje jako oko v hlavě, věnuje se mu prakticky pořád. Pes má za sebou přes třicet záchranářských testů a patří společně se svou paní mezi nejlepší v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám