Hlavní obsah

Za smrtí civilistů tajná jednotka USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá supertajná americká jednotka stála v letech 2014 až 2019 v Sýrii za desítkami tisíc bombových a raketových útoků proti takzvanému Islámskému státu.

Foto: Foto Profimedia.cz

Jednotka amerických speciálních sil poblíž Manbídže v Sýrii v únoru 2018

Článek

Jenže při úderech neumírali jen teroristé – každým rokem narůstal počet civilních obětí, přičemž při identifikaci cílů se ve velkém porušovaly armádní předpisy, upozornil nyní s odvoláním na bezpečnostní zdroje list New York Times (NYT). Situace podle něj dospěla do stavu, že američtí piloti postupně začali odmítat plnit rozkazy, které od jednotky dostávali.

Byli nemilosrdně výkonní a dobří ve své práci. Ale provedli také spoustu chybných úderů
člen amerického letectva

Neexistující Talon Anvil

„Byli nemilosrdně výkonní a dobří ve své práci. Ale provedli také spoustu chybných úderů,“ citoval NYT jednoho z příslušníků letectva, který s jednotkou operující pod názvem Talon Anvil spolupracoval.

Emiráty odstoupily od nákupu amerických stíhaček, bojí se nové studené války

Blízký a Střední východ

Celkem čtyři příslušníci amerických sil pak listu anonymně popsali, jak byly porušovány armádní předpisy o ochraně civilistů. Cíle se často vybíraly bez dostatečných důkazů, případně byl nařízen útok s tím, že jde o sebeobranu, ačkoliv k tomu nebyl důvod.

Utajená jednotka, která ofi­ciálně nikdy neexistovala, dostala pravomoc si útoky schvalovat.

O úderech podle výpovědí často rozhodovali vojáci s hodností seržanta, což je podstatně nižší úroveň, než je v podobných případech obvyklé.

Dosloužili. Americké letectvo propustilo první neočkované

Amerika

Skupina byla podle zveřejněných informací velmi malá. Zhruba dvacítka členů rekrutovaných zejména z řad příslušníků elitní jednotky Delta Force pracovala 24 hodin denně ve třech směnách, aby podle záběrů z dronů, dat z elektronických výzvědných zařízení a informací od spojenců v terénu identifikovala vhodné cíle.

Skupina nejprve operovala z iráckého Irbílu, když fronta postoupila, řídili operace z objektu bývalé cementárny v severní Sýrii poblíž iráckých hranic.

Pentagon označil srpnový útok na civilisty v Kábulu za omyl

Zahraniční

Ve štábu panovala neformální atmosféra – členové chodili v civilním oblečení a oslovovali se křestními jmény.

Dívat se jinam

Na cíle pak následně udeřili buď přímo piloti bombardérů, dálkově řízené drony Predator či Reaper, nebo střely Hellfire.

Každý rok fungování utajené jednotky v Sýrii přitom přibývalo civilních obětí, až jich bylo desetkrát více než ve válce v Afghánistánu, vylíčil NYT jeden z armádních činitelů.

Pentagon bije na poplach: Čína bude mít do roku 2030 nejméně tisíc jaderných hlavic

Svět

„Bylo to mnohem více, než bych u americké jednotky očekával,“ řekl deníku Larry Lewis, exporadce Pentagonu. „Tak dramatický a setrvalý nárůst během let mě šokoval,“ dodal.

Postupem času tak začala narůstat neochota amerických pilotů na základě rozkazů útočit v hustě osídlených oblastech, výhrady dávaly interně najevo i jejich nadřízení z řad letectva, popsal list s tím, že obavy poté netajili někteří členové Talon Anvil.

Ředitel CIA jednal v Rusku v době soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou

Evropa

Armádní protokoly se i pak podle zdrojů deníku dál ne­dodržovaly – těsně před úderem byly například kamery dronu zaměřeny jinam, aby o následcích útoku nevznikl záznam.

Pentagon dotazy amerických médií ohledně jednotky Talon Anvil odmítl komentovat.

Některé útoky připisované skupině
Úder v desetitisícovém syrském městě Baghuz z března 2019, při němž zahynuly desítky civilistů. Okolnosti operace nařídil prověřit nynější šéf Pentagonu Lloyd Austin.
Úder z března 2017, při němž v Sýrii dopadla 230kilová bomba na budovu, v níž bylo padesát lidí.
V červnu 2017 americký dron udeřil na přívoz přes řeku Eufrat ve městě Rakka s tím, že na palubě jsou nepřátelští bojovníci. Podle nynějších výpovědí zahynuly tři desítky civilistů.
Zdroj: The New York Times

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám