Hlavní obsah

Za katastrofální organizaci loňského jamboree může jihokorejská vláda, ta to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejská vláda odmítá zodpovědnost za zpackanou organizaci loňského ročníku jamboree, celosvětového setkání skautů, které země hostila. Kvůli problémům se zásobováním a celkovým vybavením musely být evakuovány desetitisíce lidí. Jihokorejští poslanci už loni v srpnu zažádali audit účetnictví akce, ve kterém se objevily podivuhodné položky.

Evakuace skautů z loňského jamboree v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Zjištění nezávislého vyšetřování kritizují jihokorejskou vládu, která podle nich skautské vedení z organizace akce odsunula na vedlejší kolej a při organizaci jamboree převzala hlavní roli, informuje BBC. To ale vláda popřela.

Jihokorejští poslanci po zpackané akci vyzvali vládu, aby zajistila audit účetnictví světového setkání skautů u Soulu. Většina z téměř dvoumiliardového rozpočtu měla být utracena za „operační a osobní výdaje“, uvedla tehdy zpravodajská agentura Yonhap.

Během pětileté přípravy Jamboree podnikli jednotlivci a skupiny zapojené do příprav celkem osmdesát zahraničních cest, na kterých měli oficiálně sbírat zkušenosti s konáním předchozích skautských setkání.

Nicméně vyšlo najevo, že některé tyto nákladné cesty měly s jamboree společného hodně málo nebo nic. Pět úředníků provinční vlády např. podniklo osmidenní cestu do Švýcarska a severní Itálie včetně Milána či Benátek – v těchto lokalitách se však žádné jamboree nikdy nekonalo. V účetnictví se objevily i plavby na luxusních lodích.

V reakci na vyšetřování vláda uvedla, že hrála při organizaci pouze podpůrnou roli, hlavní zodpovědnost jde za skauty. „Není pravda, že přímou příčinou neúspěchu akce je zapojení vlády,“ uvedlo.

Vedro a špatná organizace. Z jamboree odjíždějí tisíce skautů

Svět

Jamboree bylo pro účastníky noční můrou

Účastníky loňského celosvětového setkání skautů začaly nejdřív trápit vysoké teploty, které šplhaly až k 40 °C. Na to se navázaly další zdravotní obtíže. Kvůli tomu skončilo v nemocnici několik stovek účastníků.

Tábořiště, nacházející se 300 kilometrů od Soulu, na němž byly původně výpravy ubytovány, nebylo připraveno a kvůli předchozímu deštivému počasí bylo plné bahna a vody.

Problémy byly jak s vybavením, tak se zásobováním. Teprve po urgencích a apelech byly na místo přesunuty klimatizované autobusy, do nichž bylo možné se před sluneční výhní schovat.

Účastníci se pak museli často na vlastní pěst evakuovat, organizace byla zmatená a nedostatečná. Do toho se blížil tajfun.

České skauty, kteří se akce také zúčastnili, po evakuaci ubytovala česká ambasáda v Soulu. „Samotné tábořiště jamboree ještě těsně před jeho zahájením připomínalo spíše rýžové pole zaplavené vodou,“ popsala ambasáda situaci poté, co oblast postihly silné deště.

Organizátoři korejského jamboree v průšvihu. Za peníze pro skauty létali po světě a pluli na luxusních lodích

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám